x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ASIA/ Dictatori, traficanţi de droguri, contrabandişti – în topul miliardarilor acestui continent. Recunoaşteţi tiparul autohton?

ASIA/ Dictatori, traficanţi de droguri, contrabandişti – în topul miliardarilor acestui continent. Recunoaşteţi tiparul autohton?

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Oct 2008   •   00:00
ASIA/ Dictatori, traficanţi de droguri, contrabandişti – în topul miliardarilor acestui continent. Recunoaşteţi tiparul autohton?

Sărăcia lucie cu care seconfruntă locuitorii din Asia de Sud-Est este pigmentată cu opulenţa manifestată de miliardarii apăruţi peste noapte. Regii ghetourilor asiatice au averi de miliarde de dolari. Aceşti nababi sunt foşti dictatori, traficanţi de droguri sau lachei ai mafiilor chineze.



Graţie relaţiilor lor strânse cu regimurile politice corupte, care au nevoie de sprijin pentru a se crampona de putere, aceştia şi-au extins averile şi şi-au consolidat controlul asupra unor sectoare ample ale economiei.  În paralel încearcă să împrăştie suspiciunile privind originea ilicită a patrimoniului lor. Unii dintre ei au emise pe numele lor mandate de arest în străinătate pentru trafic de droguri şi asociere criminală. În ţările lor se simt la adăpost, pentru că se ştiu mai puternici decât orice guvern care ar încerca să-i strângă în chingile legii, notează ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Sângerosul Somchai Kunplome, cunoscut în mediile interlope drept „Kanman Poh” este unul dintre cei mai cunoscuţi „patriarhi” din Thailanda. Acuzat de tribunal de îmbogăţire ilicită prin cumpărări frauduloase de terenuri şi contrabandă,  în 2004 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru a fi ordonat asasinarea unui rival politic. În urmă cu doi ani el a dispărut fără urmă şi se crede că trăieşte ascuns undeva în fieful său din provincia Chomburi. Doi dintre fiii săi au ajuns miniştri în Thailanda.

Indonezia luptă de zece ani pentru a se recupera după moştenirea nefastă a deturnării de fonduri lăsată de regimul generalului Suharto, decedat anul trecut şi a cărui familie a sustras 35 de miliarde de dolari din vistieria statului timp de 31 de ani, potrivit procurorilor care au instrumentat cazul. Suharto se află în fruntea listei liderilor cei mai corupţi din lume şi a murit fără să fie aşezat pe banca acuzaţilor pentru cele peste zece procese intentate împotriva lui pentru deturnare de fonduri publice. Şi prietenii liderului indonezian au putut să eludeze justiţia pentru că au banii depuşi în bănci din Singapore, considerată naţiunea cu cel mai mare indice de corupţie din toată Asia, potrivit organizaţiei Transparency International.

Amnesty International a denunţat că opacul sector financiar al „Elveţiei din Adia de Sud-Est” a favorizat cele mai mari averi din oraşul -stat, precum cea a dinastiei Wee, proprietară a Overseas United Bank. Unul din oamenii cei mai bogaţi din ţara vecină Malayezia este Tiong Hiew King, acuzat de numeroase ONG de tăierea ilegală de pomi din pădurile din Papua-Noua Guinee. În Filipine, peste jumătate din economie este controlată de o oligarhie tradiţională formată din circa 20 de familii de origine chineză sau spaniolă, care s-au îmbogăţit sub regimul elitei coloniale sau dictaturii lui Ferdinand Marcos. Un partener de seamă a lui Marcos a fost Lucio Tan, magnat al romului şi tutunului asociat temutelor triade din provincia chineză Fuxian. Averea sa este estimată la 1,5 miliarde de dolari. Regimurile comuniste din Laos şi Vietnam au în comun faptul că cele mai mari averi aparţin înalţilor demnitari de partid şi oamenilor de afaceri asociaţi acestora, în condiţiile în care cenzura împiedică să se facă lumină în cazurile de îmbogăţire ilicită. În sărăcita Cambodgie, miliardarul Theng Bunma îmbină activitatea oficială de preşedinte al Camerei de Comerţ cu cea de lider al unei reţele internaţionale de trafic de droguri, potrivit SUA.

Prieten apropiat al generalului Than Shwe, şeful Juntei Militare din Myanmar, Tay Za este omul de afaceri birmanez cel mai bogat din ţară şi în ale cărui mine de pietre preţioase muncitorii sunt obligaţi să consume droguri pentru a-şi spori randamentul, potrivit organizaţiei Human Rights Watch. Există însă şi unii milionari fără pată. Potrivit ultimei lise întocmite de revista Forbes, cea mai mare avere din Asia de Sud-Est şi singura din regiune între primele o sută depăşind 10 miliarde de dolari, aparţine malayezianului Robert Kuok, care nu pare să-şi ascundă secretele trecutului. Kuok, în vârstă de 85 de ani, a făcut avere în anii 60, când guvernul i-a cedat monopolul asupra rafinăriilor de zahăr. De aici a făcut saltul la afaceri pentru a-şi crea propriul imperiu care include, între altele, agenţii imobiliare, plantaţii de ulei de palmier şi şantiere navale. În sfârşit, petrolul din micul Brunei a creat cel mai bogat om al planetei fără să fie nevoie să intre în afaceri murdare sultanul Hassanal Bolkiah. Totuşi, el nu mai figurează pe lista Forbes după ce averea sa iniţială moştenită de la tatăl său de 40 de miliarde de dolari s-a redus în urma cheltuielilor nesăbuite, la 18 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: lumea