x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cosmonauti si taikonauti

Cosmonauti si taikonauti

07 Apr 2006   •   00:00
Cosmonauti si taikonauti

Zeci de nationalitati au cucerit deja spatiul cosmic

STIINTA
Zeci de nationalitati au cucerit deja spatiul cosmic

Brazilia a trimis joi la bordul unei nevete ruse Soiuz primul sau om in spatiu, Marcos Pontes, un ofiter al fortelor armate braziliene care a implinit 43 de ani la 11 martie. Exceptand cele doua superputeri spatiale, SUA si Rusia, zeci de alte tari si-au trimis deja reprezentantii in spatiu la bordul zborurilor americane, sovietice si apoi ruse.

REMEMBER. De la 12 aprilie 1961, data primului zbor in spatiu al cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, pana la sfarsitul anilor ""70, batalia pentru cucerirea spatiului era rezervata exclusiv astronautilor americani si cosmonautilor sovietici, pe fondul Razboiului Rece. Abia in martie 1978, cosmonautul cehoslovac Vladimir Remek a intreprins o calatorie de o saptamana la bordul unei navete sovietice Soiuz. Cinci ani mai tarziu, SUA, reticente initial sa accepte straini la bord, au inaugurat o noua era in aventura lor spatiala, invitandu-l pe fizicianul vest-german Ulf Marbold la un zbor al NASA in noiembrie 1983. La acea data, sovieticii trimisesera deja in spatiu 11 reprezentanti ai altor tari - in special din blocul estic.

ROMANIA. La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul astronaut roman care a ajuns in spatiu, dupa ce a zburat cu naveta "Soiuz-40" intr-o misiune spatiala, care a durat 7 zile, 20 de ore, 41 de minute si 52 de secunde.

Sovieticii au fost la originea primului zbor in spatiu avand la bord un francez, Jean-Loup Chretien. De atunci, alti opt francezi au ajuns in spatiu, printre care prima franceza spationauta, Claudie Haignere. Misiunile americane au gazduit, de asemenea, mai multi reprezentanti ai altor tari, printre care sauditul Sultan Salman Al-Saud (iunie 1985), italianul Franco Malerba (iulie 1992), precum si canadieni, francezi, japonezi, olandezi, britanici, australieni, belgieni, spanioli, mexicani, elvetieni si ucraineni. Statia Mir, distrusa in 2001, a gazduit, de asemenea, astronauti din Afganistan, Austria, Kazahstan, Slovacia si Siria.

Primul astronaut israelian care a ajuns in spatiu, Ilan Ramon, a fost ucis in explozia navetei americane Columbia la 1 februarie 2003.

Info

EXPLORAREA ASTEROIZILOR. NASA a relansat misiunea "Dawn" de explorare a doi dintre cei mai mari asteroizi din sistemul nostru solar, a anuntat agentia spatiala americana, la cateva saptamani dupa ce a decis sa abandoneze acest proiect din motive tehnice si de economii bugetare. Sonda "Dawn", destinata sa studieze obiecte care dateaza de la nasterea sistemului nostru solar in urma cu circa 4,5 miliarde de ani, va fi trimisa catre Vesta si Ceres, in jurul carora se va plasa succesiv pe orbita. Acesti doi asteroizi, printre cei mai mari din sistemul nostru solar, se rotesc in jurul Soarelui in centura de asteroizi care se afla intre Marte si Jupiter.

CONVERSATIE CU EXTRATERESTRII. Extraterestrii vor incepe sa comunice cu oamenii in cel mult 20 de ani, conform unor oameni de stiinta britanici. Potrivit dr Seth Shostak, din cadrul grupului Search for Extra Terrestrial Intelligence, oamenii vor sti cu siguranta ca nu sunt singuri in Univers intre anii 2020 si 2025. Shostak a precizat ca grupul pe care il conduce va construi 350 de telescoape si mai multe sisteme de receptie pentru a intercepta orice mesaj venit din partea extraterestrilor. El a mai mentionat ca extraterestrii "asculta" deja Pamantul, adaugand ca acestia ar fi putut ateriza deja pe Terra sub forma unor celule bacteriene.

CEI MAI INTELIGENTI DIN EUROPA. Germanii si olandezii sunt cele mai inteligente popoare din Europa, departe in fata britanicilor (clasati doar pe locul al optulea) si foarte departe in fata spaniolilor (locul al 15-lea) sau francezilor (locul al 19-lea), potrivit unui studiu al Universitatii din Ulster (Irlanda de Nord), citat luni de cotidianul The Times. Romanii sunt la egalitate cu francezii si bulgarii. Astfel, germanii au un coeficient de inteligenta de 107, suedezii - 106, iar suedezii - 104. Britanicii au IQ de 100, ii devanseaza pe spanioli (98) si pe francezi (94). Romanii, cu un IQ mediu de 94, sunt la egalitate cu francezii si bulgarii.
×
Subiecte în articol: spaţiu