x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Criza e la modă

Criza e la modă

de Oana-Maria Baltoc    |    28 Noi 2008   •   00:00

Seceta financiară, sursă de inspiraţie pentru marii designeri 



Criza financiară a afectat întreaga lume, iar acest lucru se reflectă şi în creaţiile designerilor, observă Rachel Syme în The Daily Beast. Nu vă gândiţi la faptul că s-au înlocuit mătasea, caşmirul sau alte materiale preţioase cu poliesterul, pentru că nu este cazul. Caselor de modă li s-a oferit motivul perfect pentru a readuce pe podium stilul anilor ’30, prin creaţii inspirate de perioada Marii Depresiuni. Astfel, Jean Paul Gaultier a reinventat clasicele gulere din blană de vulpe şi Ralph Lauren s-a axat pe turbane, un accesoriu senzual, preferat de doamnele din vechea aristocraţie, ce poate scoate din anonimat orice ţinută.

TRUCURI. De un succes deosebit se bucură în această perioadă de secetă financiară şi celebrele taioare Coco Channel, la mare căutare la sfârşitul anilor ’20, un omagiu pe care designerul Karl Lagerfeld a ţinut să-l aducă anul acesta doamnei eleganţei parisiene. Apoi, în anii ’30 doamnele şi domnişoarele erau dependente de pălării. Cu cât mai colorate şi mai deosebite ca formă, cu atât mai apreciate. Motivul? Pălăriile distrăgeau atenţia de la rochiile vechi din garderobă, ale căror culori păliseră după atâtea spălări. Cu siguranţă, Marc Jacobs nu a pus problema în acest fel atunci când a introdus pălăriile în colecţia sa prezentată în luna septembrie a acestui an. De altfel, accesoriile devin foarte importante atunci când eşti nevoit să porţi două rânduri de haine pentru mai multe zile, poate chiar săptămâni. O eşarfă colorată la gât, un şal aruncat pe umeri, o broşă strălucitoare, o geantă sau un şirag de mărgele colorate pot da impresia că îmbraci în fiecare zi o altă ţinută. Pe de altă parte, frumoasele care sufereau de depresie mai mult din amor decât din motive financiare, alegeau să se înveşmânteze în rochii imprimate cu flori, fluturi, orice pentru a le aduce aminte de primăvară, un anotimp al renaşterii, al optimismului, idei preluate astăzi de Collete Dinnigan.

SĂ COASEM FRUMOS. În ceea ce îi priveşte pe domni, pantalonii trei sferturi (deh, intră mai puţin material) sunt în vogă. Ideea a fost pusă în practică de creatorul Duckie Brown, care şi-a adus aminte de costumaţia vânzătorilor de gazete şi a asortat la pantalonii Gavroche o bască aruncată ştrengăreşte pe-o ureche şi bretele. În concluzie, moda pe timp de criză nu se adresează oamenilor de rând. Pentru că, nu-i aşa, cei mai săraci dintre noi se pot descurca oricând urmând cursuri de croitorie, îndelneticire cu care femeile din clasa de mijloc, care au prins Marea Criză, erau extrem de familiarizate, reuşind să transforme în haine numai bune de scos în lume lenjerii de pat sau draperii.


NEWS

BEBE ÎN ROMĂNIA. Unul dintre cele mai importante branduri de fashion, purtate de femei în toată lumea, vine şi în România. Primul magazin BEBE de tip flagship store va avea 296 mp şi va fi deschis la sfârşitul anului viitor, în AFI Cotroceni Park. Cu o vechime de 32 de ani, compania deţine în prezent 304 magazine, dintre care 206 comercializează numai vestimentaţie şi accesorii. Câteva dintre vedetele din showbizul internaţional care au ales să-şi asocieze numele cu această marcă sunt Alicia Keys, Britney Spears, Destiny’s Child, Eva Longoria, Paris Hilton, Shakira, Jennifer Lopez. De asemenea, brandul a fost "vedetă" şi în show-uri TV sau filme:  The O.C., Las Vegas, Eve, One Tree Hill, Desperate Housewives, American Idol, CSI Miami, Will & Grace, Alias, Charmed. (R.I.A.)


PICTURĂ CU TELECOMANDA. Reebok împreună cu artistul britanic Ian Cook au prezentat la Londra o imensă pictură neconvenţională care îl înfăţişează pe Lewis Hamilton. Pictura, de 8/12m, a fost realizată într-un stil aparte: artistul a înlocuit pensula cu o telecomandă cu ajutorul căreia a condus pe pânză o maşină de jucărie, înmuiată în vopsea. Lewis Hamilton este cel mai recent simbol din imaginea Reebok, alăturându-se superstarurilor baschetului Yao Ming şi Allen Iverson, atacantului de la FC Barcelona Thierry Henry, senzaţiei cricket-ului indian MS Dhoni şi Rahul Dravid, vedetă a tenisului. (R.I.A.)

×
Subiecte în articol: life & style