x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Danemarca se mobilizează pentru adoptarea euro

Danemarca se mobilizează pentru adoptarea euro

23 Ian 2009   •   00:00

Premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, intenţionează să organizeze în curând un referendum privind adoptarea de către Danemarca a monedei unice europene, scrie Financial Times Deutschland, citat de Agerpres.



"În opinia mea, economia daneză ar fi mai stabilă în vremuri de criză dacă am avea euro. Nu mă îndoiesc de aceasta nicio clipă", a declarat şeful executivului de la Copenhaga, fără a da însă detalii concrete despre planul său. Spre deosebire de o eventuală aderare a Marii Britanii la zona euro - subiect la fel de intens dezbătut -, intrarea Danemarcei în zona euro nu ar avea un impact negativ asupra stabilităţii acesteia. Potrivit Comisiei Europene, în prezent Danemarca este singura ţară UE care ar putea adopta euro în cel mai scurt timp. Joi a început în Parlamentul danez o dezbatere privind euro, la care a participat şi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, ce a făcut apologia monedei unice europene. În contrast cu situaţia din 2000, când Danemarca a respins, prin referendum, adoptarea euro, de această dată mai toate marile partide ale ţării sunt de acord că trecerea la euro trebuia să se fi produs mai demult. Cele mai sonore critice al UE şi euro sunt Partidul Popular (DF), ce sprijină guvernul minoritar liberal-conservator, şi Partidul Socialist Popular (SF). Însă tocmai pe sprijinul acestora contează acum Rasmussen, pentru că aceste partide au cerut întotdeauna organizarea de referendumuri pentru a se decide chestiuni precum introducerea euro. Principalul argument al lui Rasmussen pentru introducerea euro este politica de dobândă practicată de Banca Centrală Europeană, în contrast cu cea a Băncii Naţionale Daneze. 'Pentru a stimula economia, dobânzile ar trebui acum reduse, însă pentru a proteja moneda naţională, este nevoie ca dobânzile să fie majorate. Or, aşa ceva este paradoxal', a mai spus premierul danez. În ultimele luni, dobânzile de referinţă ale Băncii Naţionale Daneze au fost considerabil mai mari decât cele din zona euro. În prezent, cursul coroanei daneze este legat de cel al euro şi, spre deosebire de lira sterlină sau de coroana suedeză, nu s-a depreciat prea mult în ultima perioadă. 'Concluzia mea este că Danemarca trebuie să facă parte din nucleul Europei', a mai spus Rasmussen, exprimându-şi concluzia că 'majoritatea danezilor susţin puternic acest lucru'. Danemarca a intrat în 1999 în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM 2) şi îndeplineşte criteriile prevăzute de Tratatul de la Maastricht privind deficitul bugetar şi îndatorarea publică. De asemenea, economia ţării este exemplară - de la competitivitate şi flexibilitatea pieţei muncii la sistemele sociale, mai apreciază Financial Times. Din punct de vedere economic, Danemarca este de facto deja membră a zonei euro. 'Noi urmăm aceleaşi politici ca şi statele euro, însă nu stăm la aceeaşi masă cu ele atunci când se iau decizii', a mai spus Rasmussen.
Dacă Danemarca va organiza în 2010 un referendum iar rezultatul acestuia va fi pozitiv, adoptarea euro se poate face în decurs de un an.
Şi în Marea Britanie tot mai mulţi politicieni şi specialişti se întreabă tot mai tare facă nu ar fi cazul să se treacă la euro. Lira sterlină a pierdut, în raport cu celelalte mari valute internaţionale, aproximativ 27 de procente. Economişti reputaţi precum Willem Buiter recomandă aderarea la zona euro pentru a se evita transformarea crizei monetare într-o criză bugetară, care ar putea costa Marea Britanie chiar bonitatea sa.
Ministrul laburist de finanţe Alistair Darling spune că deocamdată are lucruri mai importante de rezolvat. Şi conservatorii păstrează tăcerea. Doar liderul liberal Nick Clegg le-a cerut britanicilor să se familiarizeze cu gândul că la un moment dat vor trebui să renunţe la lira sterlină, pentru că numai aşa va putea fi salvat bugetul de stat şi Londra ca centru financiar mondial de la "prăbuşirea definitivă". (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea