x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Darth Vader de România

Darth Vader de România

de Adriana Vaduva    |    27 Ian 2011   •   18:11
Darth Vader de România

Este Art Director la Loco Branding & Communication, o mică agenţie de publicitate independentă din Bucureşti. Este, de asemenea, şi fotograf free-lancer. Din 2003 trăieşte în Capitală şi este reprezentantul "oficial” al Legiunii 501 pentru România. Doamnelor şi domnilor, Kenneth J. Huegel.

• Când a început pasiunea pentru Star Wars?
Pasiunea mea pentru "Războiul stelelor” a început abia la câteva luni după ce se lansase filmul. "Războiul stelelor” a început să ruleze în cinematografe în 1977, fără mare tam-tam. Nimeni nu se aştepta să fie vreun succes răsunător, aşa că s-a investit destul de puţin în publicitate. Dar câteva luni mai târziu, încă mai rula (şi asta era singurul mod de a-l vedea la vremea respectivă, pentru că încă nu aveam video acasă, ce să mai vorbim de Internet) şi devenea din ce în ce mai popular. În fine, ne-a dus şi pe noi tata şi tot ce pot să spun e că la 11 ani eram în locul şi la vârsta potrivite pentru ca filmul să aibă un impact maxim asupra mea. Crescusem deja citind benzi desenate, uitându-mă la desene animate şi desenând dinozauri şi nave spaţiale în timpul orelor la şcoala. Pentru o astfel de minte, "Războiul stelelor” a devenit imediat un drog cu nivel înalt de dependenţă. Ce părinţi, ce profesori, o autoritate mult mai înaltă – Hollywood-ul – îmi spunea că e ok să ai imaginaţie. George Lucas tocmai legitimase visătorii de pretutindeni şi, apropo, la scurt timp după, s-a şi îmbogăţit şi a devenit celebru pentru asta!

• De câte ori ai văzut seria?
În condiţiile în care, cum spuneam, nu aveam acasă video sau internet, dacă voiai să revezi un film, trebuia să mergi înapoi la cinema. Pe de altă parte însă, la vremea aceea puteai să-ţi iei un bilet şi să rămâi în sala la toate proiecţiile zilei. Mama se folosea de asta ca să mă scoată din casă sâmbăta când făcea curat. Şi "Războiul stelelor” a rulat în cinematografe peste doi ani, ceea ce înseamnă o grămadă de sâmbete. Aşa că poate asta explică de ce nu mai ştiu de câte ori l-am văzut...

• Care este episodul tău preferat?
Primul film din întreaga serie a avut cel mai mare impact asupra mea pentru că a fost cel care a rescris regulile genului şi mi-a deschis ochii asupra unor noi posibilităţi în viaţă. Cu toate acestea, judecând filmele din serie strict din perspectiva cinematografică, preferatul meu este "Imperiul contraatacă” (1981) pentru că a avut cel mai bun scenariu, cea mai bună regie, cel mai bun design şi buget suficient pentru efecte şi decoruri. "Întoarcerea cavalerilor Jedi” (1983) a încercat să mulţumească prea multe grupe de vârstă în acelaşi timp şi a fost astfel un pas înapoi, iar "noua” trilogie din anii 2000 e o capodoperă din punct de vedere vizual, dar o harababură majoră din perspectiva continuităţii poveştilor şi scenariului.

• De ce e Darth Vader personajul tău preferat?
În "Războiul stelelor”, Vader a fost unul dintre primele personaje negative "cool”. El este fără îndoială "răul”, dar nu e deloc uşor să-l urăşti. Nu e mânat de lăcomie, dorinţă de răzbunare, corupţie sau alte motivaţii cu adevărat "mişeleşti”. Dimpotrivă, e un manager eficient, foarte devotat datoriei, cu mână de fier (la propriu), care conduce prin puterea exemplului (în propriul său TIE fighter) şi nu se ţine de glume – ştii foarte clar cum stai (sau te prăbuşeşti sufocat) cu Vader. A continuat să inspire lideri politici şi corporatişti până azi. Şi chiar când filmele ulterioare i-au dezvăluit trecutul sfâşiat de contradicţii şi conflict şi sufletul torturat, cea mai puternică imagine a lui Vader, cea imitată de fani costumaţi în întreaga lume, rămâne cea din primul film: un lider puternic şi nemilos care nu acceptă decât treburile făcute temeinic, că de nu... Dar mai mult decât orice, Vader este personajul meu preferat pentru că am aceeaşi înălţime cu el şi-mi vine bine costumul.

• De unde ţi-ai luat costumul?
În timpul celei mai recente serii "Războiul stelelor”, o companie din SUA numită Rubies a început să comercializeze costume. Eu am cumpărat costumul lor numit "Supreme Vader”, cel mai bun pe care îl fabrica. A fost 600 de euro, dar cu tot cu costurile nebuneşti de expediţie şi vamă (asta se întâmpla în 2006, înainte să intre România în UE) a ajuns pe la 1.000 de euro. Probabil nu e ceva ce aş mai cumpăra azi, în plină criză financiară mondială.

• Eşti oficial Darth Vader de România...
E oarecum corect. Sunt membru al Legiunii 501, un club mondial de fani care îşi confecţionează singuri şi poartă costume din "Războiul stelelor”. E un club foarte profesionist, organizat pe o structură de ranguri militare, cu reguli stricte pentru înscriere, comportament, fidelitatea reproducerii costumelor ş.a.m.d. Este o democraţie cu lideri aleşi şi arbitraj prin vot. Din cauza acestui nivel înalt de disciplină şi profesionalism, Legiunea 501 este singurul fan club din lume care deţine permisiunea Lucas Film de a reprezenta proprietatea francizei "Războiul stelelor” în materie de costume, prin apariţii publice în parcuri de distracţii, la evenimente caritabile sau lansări de produse comerciale.

Legiunea 501 nu este niciodată plătită pentru munca sa, în schimb solicitând donaţii pentru cauze umanitare din partea organizaţiilor care o "angajează”. Principala cerinţă pentru a te inscrie în Legiunea 501 este să ai un costum "Războiul stelelor” care este o reproducere cât se poate de fidelă a unui costum din film. În această privinţă, costumul meu este unul de Ofiţer imperial, o uniformă militară din material textil. Nu e aşa de palpitantă ca o armură de "Stormtrooper” sau "Clone Trooper”, ce să mai vorbim de Darth Vader, dar a fost la vremea sa un costum respectabil pentru "nivelul de intrare” şi mi-a permis înscrierea în Legiunea 501. După ce am venit în România, am ales să "promovez” la un costum Darth Vader, dar costumul marca Rubies nu este foarte fidel originalului din film. Multe componente au necesitat îmbunătăţri de formă, culoare şi material. Pe unele le-am terminta deja, la altele încă mai lucrez. Aşa că raspunsul la întrebare este sunt reprezentantul "oficial” al Legiunii 501 pentru România, dar nu în calitate de Darth Vader, încă. Chiar şi asa, pentru că se pare că sunt singura opţiune disponibilă, Lucas Film mi-a permis să am o apariţie publică în România utilizând costumul meu "imperfect” de Darth Vader, sub obligaţia mea de a continua să-l îmbunătăţesc.

• Ai participat la vreo reuniune Star Wars, la noi sau în alte locuri?
Când s-a lansat filmul "Răzbunarea lordului Sith”, în 2005, am fost surprins să văd câteva persoane în costume "Star Wars” la Plaza România. Mai târziu am aflat că există în România un grup de fani, mic dar serios organizat, cu un site profesionist şi un program de lucru. I-am şi întâlnit de câteva ori. Vreau să-i ajut să se înscrie în Legiunea 501, dar avem cu toţii aceleaşi probleme cu acest hobby: îţi absoarbe tot timpul şi toţi banii!  În costumul meu "oficial” din Legiunea 501 (Ofiţer imperial) am participat la mai multe acţiuni ale Legiunii. Prima mea apariţie a fost în California, la o gala de caritate organizată în beneficiul copiilor bolnavi de cancer. La Los Angeles şi la Londra, am participat la convenţii oficiale "Războiul stelelor”. În Germania am "mărşăluit” prin parcul de distracţii tematic Legoland care o organizat o zi dedicată "Războiului stelelor”. M-am împrietenit cu membri ai Legiunii 501 din întreaga lume.

• Ce mai cuprinde colecţia ta Star Wars?
În copilărie aveam o colecţie uriaşă, dar mai târziu am descoperit că în viaţă mai sunt multe alte motive de a cheltui, ca de exemplu fetele... Pe de altă parte, m-am mutat de multe ori în viaţă şi a trebuit să fiu foarte pragmatic în privinţa posesiunilor pe care le puteam lua cu mine în aceste mutări. Aşa că azi colecţia mea e mult mai mică, în mare alcătuită din cărţi şi filme. Una dintre cărţi are autograful lui David Prowse (Vader). Din copilărie cred că mi-au mai rămas câteva benzi desenate şi figurine. Ar trebui să văd cât mai valorează în ziua de azi...

• Care a fost cel mai nebunesc lucru făcut în calitate de fan Star Wars?
Prin definiţie, orice face un fan "Războiul stelelor” e nebunesc! Dar prin comparaţie cu colegii mei din Legiunea 501 sunt probabil cuminte. În Los Angeles am ieşit o dată la bowling cu prietenii, toţi complet costumaţi în personaje Star Wars. Iar cel mai recent, aşa cum stiţi, m-am plimbat prin Bucureşti în costum de Darth Vader pentru a promova noul sezon "Războiul clonelor” pe Cartoon Network. În acea zi sunt convins că multa lume m-a crezut nebun!

• Care sunt replicile tale preferate din serie?
Replica mea preferată este: "I have a bad feeling about this" ("Am o presimtire rea despre asta” ). Aceasta replică apare de multe ori în fiecare film şi continuă să apară şi astăzi, în programul TV "Războiul clonelor”. A devenit o poantă tradiţională marca Star Wars şi cred că azi e deja obligatoriu să existe în orice scenariu din domeniu!

• Te-ai întâlnit cu vreunul dintre membrii echipei din Războiul Stelelor?
La convenţiile oficiale "Războiul stelelor” te poţi întâlni cu mulţi dintre actorii şi membrii echipelor de filmare. Apartenenţa la Legiunea 501 îţi aduce un plus de acces "in culise”, pentru că tradiţional, Legiunea se întâlneşte la masă cu actorii în timpul vizitei lor în oraş. De fapt, majoritatea actorilor şi echipelor de filmare "Războiul stelelor” sunt membri de onoare ai Legiunii 501. Există însă doi actori pe care i-am întâlnit atât de des încât chiar mă recunosc. Primul este David Prowse, desigur, cel care l-a interpretat pe Darth Vader. Celălalt este Peter Mayhew care l-a jucat pe Chewbacca. Omul este cu un cap mai înalt decât mine şi îi place să-mi spună "Piticule” ("Shorty") de câte ori ne întâlnim, pentru că e singurul care-şi poate permite asta!

• Cu ce te ocupi în viaţa de zi cu zi?
Sunt Art Director la Loco Branding & Communication, o mică agenţie de publicitate independentă din Bucureşti. Sunt de asemenea şi fotograf free-lancer. Atenţie, cititori, nu vă sfiiţi să mă chemaţi la sesiuni foto!

• Trăieşti în România. Ce-ţi place la ţara noastră?
Locuiesc la Bucureşti ca rezident din 2003. România are printre cele mai frumoase peisaje naturale şi culturi pe care le-am întâlnit, dar în 8 ani de când sunt aici încă n-am văzut-o promovată aşa cum ar trebui pentru ca şi restul lumii sa afle asta. Ca destinaţie turistică, România este înviorător de... "altfel”. Ca loc unde să te stabileşti, probabil că seamănă cu multe altele. Dacă pomenesc aici de scandaluri, corupţie, preţuri mari, şomaj, şoferi nebuni şi lipsă de locuri de parcare, aş putea vorbi  la fel de bine şi despre Bucureşti, şi despre Los Angeles! Şi în oricare dintre acestea două pot face la fel: să încerc să supravieţuiesc, să-mi plătesc facturile, să-mi fac câţiva prieteni şi să mă bucur de viaţă.

×
Subiecte în articol: fun