x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Documentar - Duel in cer

Documentar - Duel in cer

de Raluca Grintescu    |    10 Noi 2006   •   00:00
Documentar  -  Duel in cer

National Geographic Channel prezinta in premiera evolutia tehnologiei aviatice de razboi

National Geographic Channel prezinta in premiera evolutia tehnologiei aviatice de razboi

Avioanele de razboi au evoluat in ultimii 100 de ani, iar prin inventivitate, ingeniozitate si munca asidua s-a ajuns la o tehnologie avansata.

Documentarul "Duel in cer" nu este o istorie a fiecarui avion in parte, ci mai degraba o privire asupra principalelor schimbari majore din aviatia militara. La inceput, luptele aeriene reprezentau ceva mai mult decat un duel in cer, insa evolutia inevitabila a tacticilor de lupta si a tehnologiei s-a dezvoltat fulgerator si definitiv, o evolutie care a transformat avionul intr-un "ochi din cer".

STRATEGII. Americanii dispuneau de mijloace redutabile pentru a supraveghea teritoriul adversarului. Initial s-a apelat la baloane stratosferice, dar acestea erau nesigure, fiind la cheremul deplasarilor maselor de aer de la mare altitudine. S-a apelat si la avioane. Dar avioanele vremii erau extrem de vulnerabile atat in fata avioanelor adversarului, cat si in fata sistemelor de rachete antiaeriene, desi acestea abia aparusera in dotarea fortelor militare. De aceea, CIA a dorit sa intre in posesia unor avioane nemaivazute, aparate capabile sa strapunga orice aparare inamica, pentru a culege informatiile vitale, necesare deciziilor politico-militare. Este o poveste fascinanta, pe care o veti afla in "Avioane militare: Duel in cer", luni, 13 noiembrie, de la ora 23:00.

INFO
Dezastrul "perfect"
In aceasta luna, Discovery Channel va pune in fata dezastrelor provocate de puterea incontrolabila a fortelor naturii prin intermediul seriei de documentare Dezastrul "perfect". In paralel cu explorarea stiintei care descrie cauzele posibile ale acestor fenomene este urmarita reconstituirea dramatica a derularii evenimentelor.
Veti vedea chiar momentul in care un cutremur disloca fundul marii si veti calatori alaturi de unda de soc, care se indreapta cu un vuiet asurzitor spre uscat. Pe masura ce dezastrul se produce, pas cu pas, secvente realizate cu ajutorul climatologilor si geo-fizicienilor ofera substratul stiintific. In stransa colaborare cu colectivul de consultanti stiintifici, echipa de efecte speciale aduce la viata fiecare eveniment catastrofal cu un realism tulburator.

Primul episod al acestei serii are ca subiect tornada din 18 martie 1925, cea mai distrugatoare consemnata vreodata in istorie, care s-a abatut asupra statului Missouri. Numita "Tornada celor trei state", aceasta a durat trei ore, a ucis peste 694 persoane, a ranit 2.027 si a distrus 15.000 locuinte.
  • Cristina Ologeanu
  • ×