x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Hamas pare să fie mai puternică în urma războiului cu Israel

Hamas pare să fie mai puternică în urma războiului cu Israel

27 Ian 2009   •   00:00

Războiul Israel împotriva Gaza şi Hamas a zguduit tabla politică palestiniană. Şi nimic nu va mai fi ca înainte între rivalii învrăjbiţi. Convinşi că Al Fatah a conspirat cu Israelul şi Egiptul pentru a lansa atacul asupra fâşiei Gaza cu scopul de a răsturna executivul islamist, liderii Hamas se simt acum puternici la ora negocierii unui guvern de uniune după ce au rezistat unei confruntări atât de brutale. Pe străzile din Gaza simpatiile sunt tot mai mari, în timp ce în Cisiordania a vorbi despre prestigiul preşedintelui Mahmud Abbas stârneşte hohote, notează ziarul El Pais.



Sprijinul popular faţă de mişcarea fundamentalistă creşte. Nimeni nu mai pune la îndoială acest lucru în teritoriile palestiniene. 'Mie nu îmi place Hamas. Măcar de s-ar duce. Dar trebuie să recunosc că a ieşit consolidat din aceast război', spune Munir, proprietar al unui restaurant unde se serveşte peşte. Aceeaşi părere o are şi omul de afaceri Rafik, care nu-i admiră nici el pe fundamentaliştii islamici. 'Abbas a făcut presiuni pentru ca Israelul să atace Gaza. Însă acum Hamas şi guvernul lui sunt mai puternici. Totul este mai clar acum, Egiptul, Iordania, Israelul şi chiar UE ştiu că nu ne vor putea răsturna' asigură Ehab el Gosein, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al fâşiei.

La Cairo au urmat nesfârşitele negocieri privind convenirea unui guvern de uniune palestinian şi redeschiderea frontierelor din Gaza, transformat într-un ghetou pe zi ce trece mai deprimant. Trei obiective greu de îndeplinit şi la fel de greu să dureze. Blocada economică impusă acestui teritoriu de 367 de kilometri pătraţi a început în urmă cu trei ani. La 25 ianuarie 2006, Hamas a triumfat în alegerile legislative, iar lumea occidentală în bloc şi ţările arabe au dispreţuit rezultatul urnelor. Deşi luni au survolat din nou fâşia bombardierele israeliene, încetarea focului pare cea mai plauzibilă din cele trei elemente negociate. Chiar dacă, indirect, Israelul şi Hamas deja discută. Reprezentantul guvernului lui Ehud Olmert, Amos Gilad, a propus astfel la Cairo un armistiţiu de 18 luni. La care Hamas a replicat că durata nu trebuie să depăşească mai mult de un an.

Guvernul de uniune care ar permite reconstrucţia a ceea ce s-a devastat şi deschiderea punctelor de trecere sunt cu totul alt subiect. 'Nu acceptăm pace în schimbul păcii. Mai întâi să fie deschise trecerile şi apoi ajungem la o înţelegere cu Abbas şi cu Egiptul. Cum putem face însă acest lucru dacă Autoritatea Palestiniană ne ţine închişi oamenii în Cisiordania?', se întreabă deputatul Hamas, Mohamed Shihab. Liderii islamişti dau vina pe Abbas pe care au ajuns să-l dispreţuiască. Astfel, deputatul Yussef Shirafi se referă la el cu apelativul 'ex preşedintele' /mandatul său a expirat la 9 ianuarie iar Hamas nu-l mai recunoaşte'.

'Azi nu este posibil să se ajungă la un acord cu Autoritatea Palestiniană. Nu este dispusă să-i elibereze pe cei peste o sută de deţinuţi ai Hamas închişi în Cisjordania şi nici să reformeze corpurile de securitate pe care le-au antrenat în Iordania sub ordinul unui general american', spune Masle Reqab, profesor de economie la Universitatea Jan Yunis. Care declară glumind: 'Abbas cerea să-i fie predate sediile de poliţie din Gaza. Dar Hamas nu poate da curs cererii. Pur şi simplu nu mai există'. Negocierile promit să fie intense pentru că Hamas cere la rândul său ca Abbas să rupă procesul de pace cu Israelul considerat jignitor.

Provocarea cu care se confruntă guvernul lui Ismail Haniya este de a face faţă situaţiei tragice din Gaza după operaţiunea israeliană. Deşi livrarea combustibilului a fost reluată şi acum poate funcţiona singură centrală electrică, sute de stâlpi de tensiune au fost doborâţi. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu telefonia; 16 ministere sunt un morman de dărâmături; Parlamentul trebuie demolat; 5.000 de case au fost distruse de bombele israeliene; 35 de şcoli nu mai pot fi folosite; şi zeci de spitale arse...

Cât timp mai poate suporta populaţia? Reconstrucţia este esenţială. Însă fără un guvern de uniune, este greu să ajungă în Gaza cantitatea de materii prime necesare pentru a reconstrui ceea ce a fost distrus. Manevrele politice vor face parte din acest joc macabru. Pentru că Hamas nu vrea să se predea. 'Abbas nu se putea întoarce în Gaza cocoţat pe tancurile israeliene şi nici nu poate reveni pe scara unei betoniere', a scris profesorul de Ştiinţe Politice de la Universitatea Nablus, Satar Kasem

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: lumea hamas