Sărăcia energetică este una din confruntările dificile ale secolului XXI, iar în prezent peste 1,6 miliarde de locuitori ai Globului nu au acces la surse de electricitate.
Criza economică şi financiară pune în pericol proiectele de dezvoltare, iar reducerea semnificativă a creditării va avea efecte efecte de mare impact asupra creşterii economice, avertizeză experţii participanţii la panelul cu tema 'Energie şi folosirea productivă a acesteia', din Conferinţa internaţională privind securitatea energetică şi finanţările la orizontul anilor 2030, de la Viena.
Distribuirea dezechilibrată a tehnologiilor şi a finanţării face ca majoritatea locuitorilor din Asia de Sud şi Africa sub-sahariană să folosească lemnul ca sursă de preparare a hranei şi seul de animale pentru iluminat.
'În absenţa unor programe susţinute şi a unor politici noi în domeniul energei, la orizontul anilor 2030 situaţia se va schimba foarte puţin faţă de azi şi 1,4 miliarde persoane din întreaga lume vor rămâne fără acces la electricitate şi servicii de bază în furnizarea energiei', a subliniat Minoru Takada, director al ONUDI pentru programe sustenabile în domeniul energiei.
Eficienţa energetică şi industrială au făcut, de asemenea, obiectul dezbaterilor.
'Eficienţa energetică este un pas crucial către prevenirea schimbărilor climatice cu efecte negative asupra mediului. Rolul decisiv pe care îl are eficienţa energetică este larg recunoscut, iar aplicarea celor mai eficiente tehnologii va ajuta la reducerea cu 20 până la 30 la sută a emisiilor de carbon în sectorul industrial', a subliniat Holger Rogner, şeful Diviziei de studii economice şi planificare a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
Criza economică şi financiară globală are un impact major negativ asupra finanţării proiectelor energetice, cu impact asupra infrastructurii globale şi locale în special, a subliniat Amarquaye Amar, directorul Departamentului de programe şi asistenţă al Băncii Mondiale, în panelul cu tema 'Finanţarea energiei pe timp de criză'.
'Scăderea globală a pieţei creditului a adus mari incertitudini privind posibilitatea acoperirii costurilor pe termen mediu şi lung ale proiectelor energetice, cu efecte asupra ţintelor de investiţii. Imposibilitatea ţărilor de a finaliza investiţiile programate în sectorul energiei sau de a dezvolta altele noi, va avea un impact advers asupra creşterii economice, asupra locurilor de muncă viitoare, accesului la facilităţi elementare de electricitate iar programele de reducere a sărăciei vor fi mult amânate', a avertizat oficialul Băncii Mondiale.
Agerpres
Citește pe Antena3.ro