x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Magazin - E Halloween!

Magazin - E Halloween!

de Raluca Grintescu    |    27 Oct 2006   •   00:00
Magazin - E Halloween!

"Noaptea groazei", sarbatorita pe intregul mapamond

"Noaptea groazei", sarbatorita pe intregul mapamond

Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori, originile ei gasindu-se cu mii de ani in urma. Sarbatoarea pe care o cunoastem sub numele de Halloween a fost influentata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era Festivalul de la Samhain, iar la crestini, Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor. Din considerente comerciale, in prezent este considerata Noaptea Groazei.

COSTUMATII. Toata lumea se pregateste de petrecere. Halloween-ul este una dintre cele mai asteptate sarbatori din lume. Asta si datorita cerin-telor abundente de masti, costume speciale sau aranjamente si decoratiuni specifice sarbatorii fortelor malefice. Pana si vedetele de la Hollywood s-au agitat din timp sa-si procure costumatiile de rigoare. Fie ca sunt varcolaci, sanziene, vrajitoare, demoni, schelete, lilieci sau alte spirite malefice, costumatiile sunt foarte "gustate" chiar si de adulti. Pentru unii insa este o dubla sarbatoare, intrucat acestia sunt nascuti de Halloween. Piper Perabo, actrita din filmul "Coyote Ugly", Vanilla Ice, Adam Horovitz din trupa Beastie Boy, Rob Schneider, Dermot Mulroney - vedeta din "The Family Stone", jucatorul de baseball Fred "Crime Dog" McGriff, tobosarul formatiei U2, Larry Mullin, Peter Jackson - regizorul peliculei de succes "Stapanul inelelor", Deidre Hall din serialul "Zile din viata noastra", Michael Landon, starul din "Little House on the Prairie", Dan Rather - stiristul de la CBS, sau actrita Dale Evans isi serbeaza in fiecare an ziua de nastere intr-un mod cu totul si cu totul special. Dintre cei care nu mai sunt in viata, poetul John Keats, artistul baroc Johannes Vermeer si comediantul John Candy fac parte din grupul "halloween-ilor".

AFACERE. Si daca tot vorbim despre sarbatoarea americanilor, e bine de stiut ca Hollywood-ul explodeaza de sutele de mii de pasionati de Marele Carnaval care are loc anual la 31 octombrie. Este, daca vreti, "Carnavalul de la Rio" al americanilor. Timp de o saptamana, Hollywood-ul se transforma intr-un adevarat stup de demoni. Concursuri de masti si costumatii, atat pentru copii si adulti, cat si pentru animale de companie, excursii si vizite in cele mai infricosatoare locuri din zona si multe alte activitati dedicate Halloween-ului demonstreaza ca americanii iau in serios aceasta sarbatoare, iar cifra de afaceri creste simtitor de la an la an.

Un studiu realizat pe aceasta tema a aratat ca anul acesta preferintele in ceea ce priveste alegerea costumelor de Halloween s-a schimbat. De aceasta data, in topul preferintelor copiilor cele mai numeroase costume achizitionate au fost cele de printesa, vrajitoare, Spiderman si monstru, in timp ce adultii au preferat costumatiile de vrajitoare, vampiri, pirati sau copii fidele ale vedetei preferate.

Castelul Magic de la Hollywood

Cel mai vizitat loc de Halloween este Castelul Magic. De fapt, nu este un castel asa cum vi-l imaginati din povestile nemuritoare, ci este un club privat al Academiei Artelor Magice din Hollywood. In spatele acestei organizatii se afla un numar mare de personalitati care s-au dedicat cultului magiei antice. Scopul Academiei este acela de a promova interesul public fata de arta magiei, punand accentul pe conservarea istoriei acestui cult ca forma de arta, ca mijloc de distractie sau pur si simplu ca hobby. De la 150 de membri, Academia a "crescut" la 5.000. In 1908, Castelul Magic era casa privata a magnatului Rollin B. Lane, bancher care la acea vreme detinea ceea ce se numeste la ora actuala Hollywood. Lane visa ca intreaga vale sa fie plina de portocali, ferme si ranch-uri, insa o seceta ingrozitoare i-a pus capac viselor sale. Dupa ce familia Lane a parasit tinutul in 1940, castelul a fost locuit de mai multe familii, apoi a devenit un azil, ca in final sa se transforme intr-o cladire cu mai multe apartamente. Neprevazutul insa i-a adus cu totul alta utilizare. Milt Larsen, scenaristul show-ului de televiziune "Truth or Consequences", a preluat proprietatea, schimband-o intr-un club de pasionati ai magiei.

Week-end "Bau-Bau"

Cei mici nu au fost uitati de sarbatoarea Halloween-ului! Asa ca ei vor avea parte de un intreg week-end cu desene animate "de speriat". Adevaratul festin se va tine la Cartoon Network. In mijlocul atentiei va fi "Scooby Doo". Sambata si duminica, de la ora 7:00, celebrul Danez Urias va intra in actiune. Cu siguranta cei mici se vor amuza cand ii vor vedea reactiile celebrului patruped care se sperie din orice se aude bufnind in noapte, inclusiv o gama intreaga de vrajitoare, varcolaci, spiridusi, demoni, fantome si monstri. Ca doar este Halloween, nu? (Cristina Ologeanu)

×
Subiecte în articol: Halloween