x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Migraţia omului preistoric s-a produs datorită cunoaşterii tehnicii aprinderii focului

Migraţia omului preistoric s-a produs datorită cunoaşterii tehnicii aprinderii focului

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Oct 2008   •   00:00
Migraţia omului preistoric s-a produs datorită cunoaşterii tehnicii aprinderii focului

Migraţia omului preistoric, din Africa spre Europa, s-a produs datorită...focului. Quaternary Science Reviews susţine că imediat după ce omul a învăţat să stăpânească tehnica aprinderii focului, în urmă cu 790.000 de ani, a început să migreze spre alte zări.


Cercetătorii de la Israel's Hebrew University au descoperit că vetrele de piatră dintr-un sit arheologic situat pe un mal al râului Iordan arată indicii clare că primele civilizaţii umane au învăţat foarte devreme să aprindă focul. Un mic detaliu, aparent nesemnificativ, care a reprezentat un moment de cotitură în evoluţia umanităţii. Astfel, focul i-a ajutat pe oameni să migreze şi să se aventureze pe teritorii necunoscute. Un studiu publicat în 2004, a scos la iveală faptul că oamenii erau capabili încă din perioada timpurie să controleze focul, transferându-l de la o creangă aprinsă la alta. Noul studiul sugerează că oamenii preistorici ştiau să aprindă focul, fără să aştepte producerea unor fenomene naturale, precum fulgerele.

Cunoaşterea tehnicii de aprindere a focului le-a permis oamenilor să migreze către nord, cucerind noi teritorii. Studiul a fost efectuat într-un complex de 12 şantiere arheologice de la Gesher Benot Yaagov, în nordul Israelului. "Noile date demonstrează focul a fost utilizat în mod continuu şi controlat de-a lungul civilizaţiilor umane şi că oamenii nu erau dependenţi de focurile şi de incendiile naturale", a declarat arheologul Nira Alperson-Afil, coordonatorul studiului. Chiar dacă nu a găsit dovezi ale mecanismelor folosite de oameni pentru a aprinde focul, Aleperson-Afil a spus că vetrele de cremene găsite în fiecare dintre cele 12 şantiere demonstrează că oamenii controlau tehnica focului.  În plus, acest sit arheologic amplasat în Valea Iordanului - un drum cheie între Africa şi Europa - reprezintă o dovadă suplimentară a migraţiei umane.

×
Subiecte în articol: lumea