x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun NASA trimite drona Global Hawk deasupra uraganului Earl

NASA trimite drona Global Hawk deasupra uraganului Earl

02 Sep 2010   •   00:00

Uraganul Earl, aşteptat cu nelinişte pe coasta de Est a Statelor Unite ale Americii, este survolat joi de o dronă militară din seria Global Hawk, adaptată de NASA în scopuri ştiinţifice, în cadrul unui program vizând studierea formării furtunilor tropicale, informează AFP, citat de Agerpres.



Avionul fără pilot Global Hawk a decolat miercuri seară de la baza californiană Edwards la ora locală 19:00 (02:00 GMT) şi survolează joi uraganul Earl în prima misiune ştiinţifică de acest tip.

"Este o mare aventură pentru acest avion. Zborul deasupra unui uragan este riscant pentru orice tip de avion, iar prin această misiune deschidem o nouă etapă în studiul furtunilor tropicale", a comentat Phil Hall, pilotul care va conduce drona Global Hawk prin telecomandă de la baza Edwards.

Drona Global Hawk, dotată de NASA cu instrumente ştiinţifice de ultimă generaţie, şi-a demonstrat deja calităţile într-o misiune ştiinţifică ce a avut loc săptămâna trecută, deasupra furtunii tropicale Frank, în largul coastelor Mexicului, Aceasta este însă prima dată când drona este trimisă deasupra unui adevărat uragan, cu vânturi de peste 216 km/h.

Aparatele ştiinţifice de la bordul dronei vor înregistra date ce vor fi folosite pentru a studia fulgerele şi legătura dintre aceste descărcări electrice şi intensitatea furtunii în care sunt generate.

Este cunoscut faptul că descărcările electrice devin mai frecvente pe măsură ce furtunile tropicale suferă modificări de intensitate, însă oamenii de ştiinţă nu ştiu deocamdată dacă aceste fulgere reprezintă un semn că furtuna va creşte în intensitate sau dacă este pe cale să-şi piardă din putere.

Drona Global Hawk are o autonomie de 20 de ore de zbor şi va avea la bord un instrument denumit Lightning Instrument Package (LIP), un instrument care va înregistra o mulţime de date despre fulgerele produse şi momentul în care acestea se produc, în relaţie cu gradul de intensitate al furtunii.

×
Subiecte în articol: lumea