x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Practicarea meditaţiei chinezeşti este benefică pentru creier

Practicarea meditaţiei chinezeşti este benefică pentru creier

17 Aug 2010   •   00:00

Unsprezece ore de practicare a unei tehnici de meditaţie bazate pe medicina tradiţională chineză permit ameliorarea funcţionării creierului, arată un studiu publicat luni în Statele Unite şi preluat de AFP.



Tehnica numită "gimnastica integrată a corpului şi spiritului" (IBMT - integrative body-mind training) ameliorează conexiunile cerbrale, impulsionând funcţionarea unei zone a creierului care ajută omul să-şi adapteze comportamentul în funcţie de ceea ce doreşte să realizeze, explică autorii studiului apărut în Analele Academiei Americane de Ştiinţe.

IBMT a fost adaptat din medicina chineză tradiţională în anii 1990 în China,notează Agerpres, unde este practicată de mii de persoane, fiind predată în prezent studenţilor de la Universitatea din Oregon (nord-vestul Statelor Unite).

Studiul s-a desfăşurat pe 45 de studenţi, 28 de bărbaţi şi 17 femei, dintre care 22 au urmat un antrenament cu tehnica IBMT, iar 23 au reprezentat grupul de control. Cercetătorii au utilizat tehnici de imagistică cu rezonanţă magnetică pentru observarea fibrelor care leagă diferite zone ale creierului, înainte şi după o repriză de tehnică de meditaţie. S-au observat schimbări în conexiunile cerebrale după şase ore de practicare a IBMT, efectele fiind nete după 12 ore de exerciţii, arată cercetătorii. Ei au adăugat că nu s-a observat nicio modificare la grupul de control, care n-a practicat IBMT. Schimbările au fost mai evidente într-o zonă cerebrală numită circumvoluţie cingulară anterioară, răspunzătoare de emoţii şi comportament.

×
Subiecte în articol: lumea