x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Procesul îndelungat al fabricării statuetelor Oscar (VIDEO)

Procesul îndelungat al fabricării statuetelor Oscar (VIDEO)

de Mediafax    |    23 Ian 2012   •   16:41
Procesul îndelungat al fabricării statuetelor Oscar (VIDEO)

Celebrele statuete Oscar oferite anual de Academia de film americana pentru a recompensa excelenta in cinematografie sunt si in prezent realizate manual, intr-o fabrica din Chicago, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

Fabricarea statuetelor este un proces indelungat: Britannia, un aliaj foarte asemanator cositorului, se varsa in forme, inainte sa se raceasca. Apoi este nevoie de 40 de ore de munca pentru a finisa figurinele, inainte de a le pune in lumina reflectoarelor de la Hollywood. Statuetele reprezinta un cavaler, cu barba patrata, cu pieptul lat si cu o spada.

Dupa inlaturarea oricarei imperfectiuni, acestea sunt cufundate intr-un amestec de cupru, nichel, argint si aur de 24 de carate. Vor fi apoi din nou lustruite, lacuite si puse cu grija pe cate un soclu masiv.

Academia de film americana, care decerneaza aceste trofee, este hotarata sa respecte acest proces de realizare artizanala a statuetelor, pentru calitatea pe care o asigura.

Daca ar fi adoptata o procedura cu costuri mai mici, riscul ar fi repetarea incidentului de la decernarea Globurilor de Aur, anul trecut, cand Robert De Niro s-a prezentat la o conferinta de presa fara trofeul sau, dupa ce partea de sus a statuetei cazuse.

Astfel, intreprinderea R.S. Owens, cu sediul la Chicago, este singura din SUA care fabrica ravnitele statuete, din 1982. In schimb, majoritatea trofeelor mai ieftine sunt fabricate in China.

R.S. Owens a rezistat acestei tendinte, concentrandu-se pe trofeele "de lux" - Oscarurile, MTV Music Awards, Emmy.

Totusi, compania a trebuit sa renunte la o treime din angajati, odata cu izbucnirea crizei economice, in 2008, confruntandu-se cu o scadere continua a clientelei. "In trecut, o mare parte a clientilor pe care i-am pierdut nu-si faceau deloc probleme ca trofeele lor sunt fabricate in China. Nu erau interesati decat de costuri si aceasta tendinta s-a accentuat cand a lovit criza", a spus Scott Siegel, al carui tata a creat compania R.S. Owens, in 1938.

Unii clienti s-au intors, insa, la R.S. Owens, pentru calitatea produselor, dar si pentru serviciile rapide si ireprosabile.

Scott Siegel povesteste cu mandrie cum, dupa ce au fost furate 55 de statuete Oscar cu cateva saptamani inainte de decernarea premiilor din anul 2000, angajatii sai au lucrat zi si noapte pentru a face alte trofee, reusind acest lucru in numai 10 zile, fata de sase saptamani cat dureaza in mod normal.

Anul acesta va avea loc cea de-a 84-a gala a premiilor Oscar, pe 26 februarie, la Kodak Theatre din Los Angeles, care gazduieste acest eveniment din 2001. Nominalizarile pentru aceasta editie vor fi anuntate marti, la ora 13.00 GMT.

×
Subiecte în articol: oscar premii statuete oscar trofee