x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Romănii sunt aşteptaţi să voteze pentru Parlamentul European

Romănii sunt aşteptaţi să voteze pentru Parlamentul European

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Noi 2007   •   00:00
Romănii sunt aşteptaţi să voteze pentru Parlamentul European

Prezenţa la vot la alegerile pentru Parlamentul European va fi raportată din secţiile de votare naţionale pe baza unui eşantion de 2.586 de secţii de votare, date pe care Biroul Electoral Central le va comunica duminică, a spus vice-preşedintele AEP, Marian Muhuleţ. Pentru alegerile europarlamentare s-au organizat 17.529 de secţii de votare in ţară şi in străinătate.

Prezenţa la vot la alegerile pentru Parlamentul European va fi raportată din secţiile de votare naţionale pe baza unui eşantion de 2.586 de secţii de votare, date pe care Biroul Electoral Central le va comunica duminică, a spus vice-preşedintele AEP, Marian Muhuleţ. Pentru alegerile europarlamentare s-au organizat 17.529 de secţii de votare in ţară şi in străinătate.

ULTIMILE PREGĂTIRI. Conform lui Marian Muhuleţ, campania electorală pentru alegerile pentru Parlamentul European s-a incheiat oficial sămbătă, la ora 7.00, astfel orice formă de manifestare care ar indruma un alegător să voteze un partid anume sau un canndidat este interzisă. De asemenea, persoanele care votează de mai multe ori vor fi pedepsite cu inchisoarea. "Pentru străinătate s-au organizat 181 de secţii la oficiile consulare şi la ambasade, in tearele de operaţiuni, unde este prezent Ministerul Apărării Naţionale, există nouă secţii de votare, precum şi 387 de secţii de votare speciale in spitale şi cămine de bătrăni, cămine de stundeţi", a spus Muhuleţ, vice-preşedintele Autorităţii Electorale Permanentă (AEP).Sămbătă, se termină distribuirea buletinelor de vot către preşedinţii secţiilor de votare, această fiind făcută de preşedintele BEJ, respectiv al BEM. De asemenea, se distribuire toate materialele necesare votării - ştampile, urne, timbre autocolante - către secţiile de votare, acţiune realizată de primari, impreună cu BEJ. Tot sămbătă, la sediul fiecărei secţii de votare şi la sediul judecătoriilor, se vor afişa căte două exemplare ale buletinelor de vot, care vor avea menţiunea "anulat" pe ele pentru ca alegătorii să poată vedea cum arată buletinele de vot. Buletinul de vot are format A4, incepănd cu pagina a treia se regăsesc căte patru patrulatere pe fiecare pagină, in cadrul fiecăruia fiind o listă de candidaţi, iar ştampila trebuie să fie aplicată in interiorul unui patrulater.

DESFĂŞURARE. Potrivi vice-preşedintelui AEP, sămbătă, la 18.00, birourile electorale ale secţiilor de votare trebuie să se reunească la sediul fiecărei secţii de votare pentru a verifica urnele, cabinelor de vot, sarcina revenindu-i preşedintelui secţiei de votare, iar duminică dimineaţă, la ora 6.00, membrii secţiilor de votare vor face ultimele verificări pentru a pregăti deschiderea secţiilor. Tot preşedintele secţiei de votare trebuie să verifice dacă este asigurată paza secţiilor de votare pe parcursul acestei zile, de către lucrătorii MIRA. Marian Muhuleţ a precizat că sămbătă este ultima zi in care BEJ şi BEM pot rezolva contestaţiile privind modul de constituire al secţiilor de votare."Vor fi trei tipuri de liste electorale: una permanentă cu fiecare cetăţean la secţia de votare unde este arondat, listele suplimentare unde vor fi trecuţi cetăţeni care nu se află in localitatea de domiciliu şi o listă specială, unde sunt trecuţi cinci cetăţeni europeni care au ales să voteze in cadrul scrutinului european in Romănia, acestea aflăndu-se la secţiile de votare unde işi au reşedinţa cei cinci (trei in Bucureşti, in Bistriţa şi Vrancea)", a explicat acesta.Listele suplimentare vor fi verificate in şase luni după alegeri de către AEP pentru a se vedea dacă cineva a votat de mai multe ori, vice-preşedintele AEP precizănd că la alegerile trecute s-au inregistrat trei cazuri de vot multiplu. Urnele mobile se fac in baza unei cereri scrise care se poate formula şi duminică, pe care preşedintele secţiei de votare trebuie să o aprobe. Programul de votare, care incepe duminică, la ora 7.00, nu va fi prelungit peste ora 21.00. Duminică, au loc alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor romăni in Parlamentul European şi referendumul pentru introducerea votului uninominal, astfel că s-au constituit la nivel naţional 34.678 de secţii (căte 17.339 pentru fiecare proces de vot), unde cetăţenii cu drept de vot işi vor putea exprima liber opţiunile. Numărul persoanelor cu drept de vot este de 18.267.639.

×
Subiecte în articol: magazin votare secţii