x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Studiu - Calitatea vieţii în Bucureşti rămîne constantă, pe locul 108

Studiu - Calitatea vieţii în Bucureşti rămîne constantă, pe locul 108

10 Iun 2008   •   00:00

13:52 Bucureştiul ocupă poziţia 108 din 215 de oraşe din lume în funcţie de calitatea vieţii şi penultimul loc în Uniunea Europeană, într-un clasament mondial condus de Zurich, Viena şi Geneva, potrivit datelor furnizate de compania de consultanţă Mercer.



Bucureştiul ocupă poziţia 108 din 215 de oraşe din lume în funcţie de calitatea vieţii şi penultimul loc în Uniunea Europeană, într-un clasament mondial condus de Zurich, Viena şi Geneva, potrivit datelor furnizate de compania de consultanţă Mercer.

În topul mondial, Bucureştiul s-a menţinut pe acelaşi loc ca şi anul trecut, fiind surclasat de aproape toate capitalele statelor UE. Raportat la regiune, condiţiile de trai din Bucureşti sunt superioare doar celor din capitala Bulgariei, Sofia.

Potrivit Mercer, între cele 26 de capitale din Uniunea Europeană, Bucureştiul se află pe penultima poziţie, în timp ce Viena oferă cea mai bună calitate a vieţii, fiind urmată de Copenhaga, Amsterdam, Bruxelles, Berlin şi Luxemburg.

În Europa de Est, Praga este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii, urmat de Budapesta, Vilnius, Ljubljana şi Varşovia, în timp ce Minsk are cele mai slabe condiţii de trai dintre destinaţiile din regiune, potrivit studiului.

În clasamentul mondial, primele trei poziţii sunt ocupate de oraşe europene, respectiv Zurich, Viena şi Geneva, urmate de Vancouver şi Auckland. Oraşul cu cea mai scăzută calitate a vieţii este Bagdad, acesta menţinîndu-se pe acelaşi loc ca şi anul trecut.

Dintre statele UE, Germania şi Elveţia sunt cel mai bine reprezentate, cu cîte trei oraşe în primele 10 clasate.

În ceea ce priveşte poziţia destinaţiilor est-europene la nivel global, Praga se află pe 71, Budapesta pe 74, Vilnius pe 78, Ljubljana pe 82, iar Varşovia pe 85. Cel mai slab clasat oraş din regiune, Minsk, ocupă locul 183.

Clasamentul are la bază un sistem de punctaj în care New York este considerat referinţa, cu 100 de puncte. Studiul s-a desfăşurat în 215 oraşe şi are ca scop sprijinirea guvernelor şi a companiilor în relocarea forţei de muncă.

Oraşele cu cea mai scăzută calitate a vieţii, clasate pe ultimele cinci locuri, sunt N'djamena (Camerun), Khartoum (Sudan), Brazzaville (Congo), Bangui (Republica Centrafricană) şi Baghdad.

Mercer a realizat şi un clasament al celor mai sigure destinaţii pentru expaţi, în care Bucureştiul se află pe poziţia 80 din 215 oraşe şi pe 22 din 27 de capitale din Uniunea Europeană.

Pe primul loc se află Luxemburg, urmat de Berna, Geneva, Helsinki şi Zurich, toate la egalitate, pe poziţia secundă. Evaluarea subliniază calitatea Elveţiei ca una dintre cele mai sigure ţări europene. La polul opus între statele din regiune se află Moscova, aflată pe locul 196 în topul mondial.

Cel mai periculos oraş din lume este Bagdad, imediat după el plasîndu-se Kinshasa (Congo), Karachi (Pakistan), Nairobi (Kenya) şi Bangui (Republica Centrafricană).

Pe continentul american, clasamentul este dominat de oraşele canadiene, Vancouver, ocupantul locului 4 în lume, fiind urmat de Toronto (15), Ottawa (19) şi Montreal (22). Între destinaţiile din SUA, cel mai bine plasat din punct de vedere al calităţii vieţii este Honolulu (28), urmat de San Francisco (29), Boston (37) şi Chicago (44). Capitala SUA, Washington, se află pe poziţia 44, deasupra New-York-ului (49).

În Africa şi Orientul Mijlociu, cele mai bune oraşe pentru expaţi sunt Cape Town (80) şi Port Louis (Mauritius), dar poziţii apropiate au şi Dubai (83) şi Abu Dhabi (87).

Potrivit Mercer, în Asia-Pacific cea mai bună calitate a vieţii se regăseşte în Auckland (5), Sydney (10) şi Wellington (12).
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin vieţii