x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Traian Băsescu: Moldova? O mare de cetăţeni romăni!

Traian Băsescu: Moldova? O mare de cetăţeni romăni!

de Corina Andriuta    |    19 Dec 2007   •   00:00
Traian Băsescu: Moldova? O mare de cetăţeni romăni!

Invitat la o emisiune realizată la TVR 1, Preşedintele Traian Băsescu a definit, marţi, Republica Moldova drept "o mare de cetăţeni romăni", adăugănd că ostilitatea comuniştilor de la Chişinău nu va impiedica Romănia să nu rămănă la fel de apropiată de "poporul romăn de dincolo de Prut".

ROMĂNI. "Este greu pentru mine să inţeleg politica Partidului Comunist din Republica Moldova. Nimic din ceea ce face Chişinăul astăzi, inclusiv agresivitatea publică a preşedintelui Vadimir Voronin, a premierului Tarlev, a ministrul de externe Stratan nu schimbă politica noastră de străngere a relaţiilor cu poporul romăn de dincolo de Prut", a spus şeful statului. "Cei 4,5 milioane (populaţia Republicii Moldova, n.r.) sunt romăni...", a mai adăugat Băsescu. El a reiterat faptul că incluiv cetăţenii moldoveni ce nu sunt de etnie romăn ar trebui să primească cetăţenie. "De ce nu? Dacă sunt cetăţeni ai Republicii Moldova intr-o mare de romăni...", a accentuat preşedintele. El a insistat că Republica Moldova este "o mare de cetăţeni romăni", iar autorităţile de la Bucureşti nu vor renunţa la o apropiere de "poporul romăn de dincolo de Prut". "Comunismul n-a reuşit nicăieri. Nu va reuşi nici in Republica Moldova", a mai punctat Băsescu. Totodată, şeful statului a remarcat că romănii de dincolo de Prut nu sunt vinovaţi pentru că "suportă o nedreptate a istoriei", Băsescu făcănd referire la pactul Ribbentrop-Molotov, la care puternicii lumii "s-au inţeles să rupă o bucată din Romănia". "Nu avem dreptul să-i tratăm ca pe străini", a adăugat şeful statului, spunănd că poporul moldovean nu trebuie sancţionat pentru o poziţie a unui partid - comunist - aflat la putere şi spunănd că speră ca in săptămănile următoare Guvernul să ia măsuri pentru uşurarea obţinerii cetăţeniei romăne.

MONEDE DIFERITE. Făcănd referire la programul pilot pe care il va UE il va iniţia cu Republica Moldova in domeniul forţei de muncă, şeful statului a spus că Romănia a reuşit să convingă UE ca din tratatul pe această temă să lipsească orice referire la limba moldovenească. Astfel, textul documentului va face referire, ca limbi de redactare, la limba engleză şi limba oficială a Republicii Moldova, a explicat preşedintele. Intrebat ce se va intămpla dacă autorităţile de la Chişinău vor refuza să semneze un asemenea document, şeful statului a subliniat că, in acest caz, oficialii din Republica Moldova vor trebui să le explice cetăţenilor de ce "dă cu piciorul unei şanse" pentru fiecare dintre ei. Şeful statului a spus că speră ca tratatul oferit Republicii Moldova să fie in condiţii foarte apropiate de cele oferite romănilor, dar că ratificarea lui depinde de căt de repede va dori Partidul Comunist să negocieze cu Bruxelles-ul. Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de Externe Adrian Cioroianu au convenit, vineri, că Romănia nu va expulza niciun diplomat moldovean, ca răspuns la expulzarea celor doi romăni, pentru a nu contribui la escaladarea situaţie. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a anunţat miercuri că doi diplomaţi ai Ambasadei Romăniei au fost declaraţi persona non grata, ei urmănd a fi expulzaţi in decurs de 24 de ore şi in acelaşi timp şi-a rechemat pentru consultări ambasadorul de la Bucureşti.

×