x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun X&Y de la A la Z

X&Y de la A la Z

de Raluca Grintescu    |    05 Mai 2006   •   00:00
X&Y de la A la Z

MUZICA
Coldplay ne vorbeste despre yin si yang
MUZICA
Coldplay ne vorbeste despre yin si yang

In timp ce majoritatea trupelor britanice "s-au dat la fund" dupa o vreme, exista totusi o formatie care continua sa fie lidera invaziei britanice in America si nu numai. Cu cel de-al treilea album "X&Y", fara sa mai punem la socoteala numeroasele turnee sold-out si un loc asigurat in tabloide multumita casatoriei lui Martin cu actrita Gwyneth Paltrow, Coldplay se afla in pragul unei dominari mondiale. Cu toate astea, succesul nu li s-a urcat la cap, artistii vorbind emotionati despre studiouri inchiriate pe bani putini, concerte in cluburi intime si lucruri de zi cu zi.

A fost greu de realizat albumul "X&Y"?
Ei bine, pentru orice lucru care vrei sa-ti iasa perfect trebuie sa depui efort si evident tensiunea nu intarzie sa apara. Am trecut si prin momente de disperare, dar maretia unei capodopere consta in multa munca, iar noi am depasit acest prag.

De ce v-a luat asa de mult sa finalizati discul?
A fost un proces mai lent pentru ca am stabilit un deadline si ne-am trezit ca unele piese necesita o remasterizare. Altele le-am scris din nou. Multe idei (bune) ne-au venit in ultima clipa si am preferat sa lucram mai mult, ca piesele sa fie cat mai naturale.

Avand in vedere succesul precedent in State, conceperea unui album la fel de bun v-a dat bataie de cap?
N-am prea simtit presiunea externa, intrucat ne-am inchis in studio, dar am fost tensionati sa dam ce e mai bun din noi. Nu ne consideram o trupa tare, nu apucam sa vedem milioanele de fani care cumpara albumul, asa ca atunci cand scoatem un nou produs o luam parca de la inceput. Am preferat sa inchiriem un studio micut, din nordul Londrei, unde ne-am dus tot echipamentul si am inceput sa ne jucam cu rock-ul.

Vi se pare ca suna mai hard decat celelalte doua?
Inainte de a ne apuca de album, am ascultat foarte multe inregistrari electronice gen Kraftwerk si Depeche Mode. In plus, basistul nostru "Berryman" a colectionat milioane de keyboards si sunete de unde ne-am inspirat. Unul dintre beneficiile de a fi dependent de cum-paraturi este acela ca dispui de orice model de keyboards care s-a inventat si te poti folosi de el la nesfarsit.

Ce-a fost cu comentariul pe care l-ati facut presei cum ca "ati reinventat roata" cu acest album?
Ei bine, spun lucruri pe care mi-e greu sa le explic. Cert este ca am vrut sa ne provocam pe noi sa reinventam "roata". Si in aceasta incercare am descoperit ca ne placea, de fapt, vechea "roata". Asa ca am mai pus o janta, de cativa cm in plus, la ce aveam.

Ati spus ca, daca nu veti avea succes cu ultimul album, veti... renunta?
(Chris rade.) Zvonurile circula mereu. Ma gandeam sa deschidem un muzeu sau altceva daca nu iese ceva mai bun.

Ce este cu track-ul secret de pe album?
Piesa a fost scrisa pentru Johnny Cash. Chris a inregistrat-o cu Rick Rubin, numai buna ca Johnny s-o cante. Din pacate insa, nu a mai avut sansa, deoarece a murit. Asa ca am inregistrat-o pentru noi, caci ne-a placut. Este o piesa-tribut.

"Conform titlului, albumul reflecta tensiunea contrariilor si raspunsuri la chestii care nu au de fapt raspuns. Mai exact, yin si yang. Fericirea existentei si confuzia ei."

Orice parinte, cand vorbeste de copilul sau, spera in secret ca este cel mai bun. Dar uneori se intampla ca tocmai acela sa fie «oaia neagra»!"
×