x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (90)

Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (90)

de Stelian Neagoe    |    20 Ian 2012   •   21:00

S-a luat comanda generalului Barzotescu, unul din cei mai destoinici generali ai nostri. Generalul Barzotescu comanda o divizie, la est de Harkov; pri­mind de la Comandamentul german ordin sa atace, a raspuns ca risca sa fie invaluit pe flancul stang daca acest flanc nu va fi intarit — nemtii au repetat insa ordinul de atac si n-au intarit nimic.

Rezultatul a fost cel prevazut de Barzotescu... A urmat o retragere precipitata si cu mari pierderi — si gene­ralul nostru a platit 'les pots cassés'. O nedreptate stri­gatoare care a provocat multa suparare in cercurile noastre militare...
Lilica Saulescu care a fost la Odessa, povesteste ca organizarea noastra, acolo si in Transnistria e perfecta, soldatii bine echipati, bine hraniti si voiosi. Spitalele excelente, ranitii foarte bine ingrijiti. Po­pulatia indigena incantata de noi, mult mai mult ca de nemti. Campul se munceste bine. Toti pretind ca pamantul e mai bine muncit, organizarea mai buna, purtarea autoritatilor mai omenoasa, in regiunile ocupate de noi, ca in cele ocupate de nemti... Nu-ti vine sa crezi! Bine ca mai aud si lucruri bune despre ai nostri, caci prea am auzit lucruri rele pana acum!

Un domn 'Etienne Miculesco' scoate o porcarie de revista mondena ilustrata intitulata Je saistout. E plina de fotografiile coconetului nostru, de instantaneele luate la petrecerile tutu­ror caraghiosilor. In ultimul numar, se lafaieste in prima pagina (pe coperta) Doamna Rica, cea cu picioarele strambe si cu capul de japoneza ratata — cu un caine in brate. Muierea asta face pe bietul Maresal de ras...

In ziua de 20 aprilie a mai avut loc un atentat impotriva unor soldati germani, in statia Metro-ului 'Rue Molitor'. Cetatenii au descoperit pe atentatori, i-au arestat si i-au predat autoritatilor germane. Acestea au renuntat imediat sa impuste pe cei 20 de comunisti si ovrei, ostatici, desemnati sa fie executati si au redeschis spectacolele si au dat drumul circulatiei dupa ora 9 seara — anuland astfel masurile luate in urma atentatului...

Laval a inceput 'sa curete' administratia interna, sa inlocuiasca pe prefecti, pe primari etc. Adversarii lui pretind ca ia aceste masuri fiindca a venit cu mana goala , in ches­tiunile de politica interna... Putina rabdare, onorabililor!
Maresalul Antonescu a zburat ieri cu un avion peste judetele Ilfov si Vlasca, ca sa inspecteze muncile campului!! Un comunicat ne informeaza ca a fost multumit de activitatea agricola, mai ales in Ilfov, dar ca prin comune a constatat multa dezordine in gospodariile oamenilor... Cum o fi putut el constata din avion ce se petrece in curtile plugarilor??

Vineri, 24 aprilie.
Dupa un Sf. Gheorghe posomorat, o Sfanta Elisabeta datatoare de viata: soare si cer albastru. Presa germana si in special Völkischer Besbachter publica articole entuziaste despre vitejia soldatilor romani, care au tinut frontul lor toata iarna si acum se arunca fara preget in lupta. In noaptea de 22 aprilie, trupele romane au atacat pozitiile principale ale rusilor, pe Donet, si au facut multi prizonieri. In peninsula Kerci au respins toate atacurile sovietice si au scos din lupta 30-40 de care de asalt... 'Romania poate fi mandra de armata sa' — scrie Völkischer Besbachter...

Stirile date de Moscova, ca rusii ar fi avut succese pe frontul fin­landez, sunt categoric dez­mintite, la Berlin si la Helsinki. In ultimele doua saptamani, finlandezii au respins 150 de ata­curi rusesti si au facut 14.000 pri­zonieri. Sovieticii n-au casti­gat nici o palma de pamant. Cri­ticul militar al ma­relui ilustrat englez Illus­tradet London News, Cyril Falls, re­cunoaste ca rusii n-au putut obtine nici un succes in campania lor de iarna, ca frontul nu s-a miscat desi nemtii au retras enorm de multe trupe pentru a le adaposti in Germania si ca pentru ofensiva de primavara Armata sovietica, cu tot numarul diviziilor sale, se gaseste in mare inferioritate strategica si tactica fata de adversarul ei.

La Berlin se dezmint hotarat zvonurile imprastiate de Radio-Moscova, dupa care marinari germani ar fi sosit la Toulon si ar fi imbarcati pe vase franceze.
Japonezii au atacat pe chinezi printr-o noua ofensiva pornita din nord-vestul Tailandei, asa incat legaturile armatei lui Ciang-Kai-Shek cu Indiile si cu aprovizionarile englezesti, vor fi in curand definitiv taiate. S-a putut stabili acum ca in ziua de 10 februarie, generalul Wavell a fost ranit de o schija japoneza in momentul in care avionul sau a aterizat in insulele Andamane. Generalul venea de la Java si se indrepta spre Indii. Avionul in care se afla a fost grav avariat si generalul a trebuit sa-l paraseasca si sa-si continue calatoria cu un alt avion.

Continuarea in numarul urmator

×
Subiecte în articol: istorie politica