x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech NASA. Capsula Orion bate recordul de distanță! 

NASA. Capsula Orion bate recordul de distanță! 

de Alexandru Dănciulescu    |    29 Noi 2022   •   10:00
NASA. Capsula Orion bate recordul de distanță! 
Sursa foto: NASA/Bill Ingalls/(NASA/Bill Ingalls)

Capsula Orion a agenției spațiale americane a atins o etapă importantă în misiunea sa demonstrativă din jurul Lunii. Luni, aceasta s-a deplasat la aproximativ 430.000 km dincolo de Pământ - cea mai mare distanță parcursă vreodată de o navă spațială destinată transportului de oameni, scrie BBC.

Nava nu are echipaj, dar, dacă va finaliza zborul actual fără incidente, astronauții vor fi prezenți la următoarea lansare, peste doi ani. NASA plănuiește o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion. Acestea fac parte din programul Artemis al agenției, care urmărește să readucă oameni pe suprafața Lunii după o pauză de 50 de ani.

Etapa de luni marchează punctul de mijloc al misiunii. Orion a transmis câteva înregistrări video spectaculoase ale călătoriei sale. Capsula a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida la 16 noiembrie, într-o misiune de 26 de zile menită să îi testeze sistemele și să se asigure că este sigură pentru a transporta astronauți.

Orion este purtată în spațiu de un modul de servicii furnizat de Agenția Spațială Europeană (ESA). Acest vehicul încorporează propulsoarele mari necesare pentru a face manevrele. Săptămâna trecută, modulul ESA a efectuat două aprinderi cheie ale motoarelor pentru ca Orion să intre pe orbită în jurul Lunii. Respectiva orbită se numește "îndepărtată" deoarece traiectoria îl duce pe Orion la mare distanță de suprafața Lunii (61.000 km; 38.000 mile) și "retrogradă" deoarece trimite capsula în direcția opusă direcției de deplasare a corpului lunar.

Va fi nevoie de alte două manevre în zilele următoare pentru a pune capsula pe traiectoria corectă pentru a se întoarce acasă. Nava spațială urmează să amerizeze în Oceanul Pacific, în largul orașului San Diego, pe 11 decembrie.

Recordul anterior pentru cel mai îndepărtat punct atins de o navă spațială cu echipaj uman a fost stabilit de misiunea Apollo-13 în aprilie 1970. Aceasta a ajuns la 400.171 km de Pământ, în timp ce echipajul său se lupta să se întoarcă acasă în urma unei explozii a modulului de serviciu al capsulei.

Prima misiune Artemis cu echipaj este programată în prezent pentru sfârșitul anului 2024. Un zbor Orion, în cadrul căruia astronauții vor coborî, de asemenea, pe suprafața lunară, ar putea avea loc încă din 2025 sau 2026.

 

 

×
Subiecte în articol: nasa capsula orion