x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă China plănuiește construirea unei ”fabrici de ploaie”

China plănuiește construirea unei ”fabrici de ploaie”

18 Sep 2018   •   13:17
China plănuiește construirea unei ”fabrici de ploaie”

China nu încetează să uimească și decide să construiască o „fabrica de ploaie“, care va avea o suprafaţă cât trei Spanii. Acest nou proiect va produce ploaie artificială şi va uda un teritoriu echivalent cu trei Spanii.

Chinezii încearcă astfel să manipuleze condițiile meteorologice.

Cu toate acestea, un asemenea proiect cu tehnologiile lui de ploaie artificială are plusurile şi minusurile lui. În acest sens, există susținători ai proiectului, precum și adversari, cu argumente pro și contra. De exemplu, unii se referă la faptul că tehnologia nu a fost încă testată, iar alţii se tem că proiectul va crește în mod semnificativ tensiunile internaționale într-o regiune care, şi aşa, nu este în întregime stabilă.

Proiectul chinezesc presupune amplasarea unui număr imens de camere. Vor arde combustibili solizi pe platoul tibetan. Iar prin ardere, se va produce iodura de argint, care acţionează ca un factor de condensare pentru moleculele de apăr din aer. Prin urmare, cu cât mai multă apă se va aduna în jurul iodurii de argint, cu atât vor deveni mai grele particulele şi vor cădea pe pământ sub formă de ploaie şi zăpadă. 

Este o certitudine că, an de an, vânturile musonice umede de peste Oceanul Indian trec peste Munţii Himalaia spre partea de nord. Aceste date se stochează cu ajutorul a 30 de sateliţi meteorologici în regim online şi în timp real. Această informaţie va garanta că arderea combustibilului se va suprapune realmente cu condiţiile care generează legarea ceţurilor musonice cu iodura de argint, iar apoi vor fi admise în procesul de ardere.

În acest fel, vor genera ploaia și ninsoarea. Rețelele vor fi ajutate de drone speciale, de un însămânțător de nori, de artilerie și avioane, iar toate acestea vor garanta un efect maxim.

Specialiștii anunţă că 500 de camere de combustie au fost deja construite, iar primele rezultate s-au dovedit destul de promițătoare. O astfel de cameră de ardere costă 8.000 de dolari. În final, mii de camere de combustie vor fi amplasate pe platoul tibetan. Scopul chinezilor este de a crește cantitatea de precipitații, pe o suprafață de 1,6 milioane de kilometri pătrați. Acest proiect este considerat cel mai mare din lume pentru punerea în aplicare a ploii artificiale.

Cert este că în China s-a schimbat în mod semnificativ climatul, de aceea, chinezii au decis să realizeze acest proiect grandios.

Potrivit experților, modelele climatice prevăd că, tocmai în această regiune, vor fi secete cumplite și temperaturi ridicate, urmate de o scădere a precipitațiilor în regiune. Iar acest lucru creează un risc imens pentru China și vecinii ei, deoarece platoul tibetan este o sursă importantă de apă în regiune.

China dezvoltă tehnologii care vor ajuta la manipularea condițiilor meteorologice și caută o modalitate de colectare și de distribuire a apei dulci.

În 2016, s-a propus deja un proiect numit „Râul Cerului”.

Obiectivul principal al proiectului este creșterea aprovizionării cu apă în regiunile nordice ale țării, unde clima este deosebit de aridă din cauza evaporării rapide a apei. Cu cât se efectuează mai aproape de teren manipularea vremii, cu atât este mai eficient modul de combatere a nivelului ridicat de contaminanți diferiți, care se găsesc în multe regiuni ale Chinei. Este necesar să se instaleze mari sisteme speciale pe laturile exterioare ale clădirilor zgârie-nori. Astfel, aerul, care va fi pulverizat cu apă, va lega toxinele și gazele cu apă, reducând astfel cantitatea de smog toxic.

Dar, așa cum am spus mai sus, acest program are atât suporteri, cât și adversari. Să vedem ce se întâmplă după ce chinezii încep să utilizeze acest sistem în mod continuu, mai degrabă decât într-o versiune de testare.

×