x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ilya Mechnikov : Premiul Nobel pentru Medicină 1908

Ilya Mechnikov : Premiul Nobel pentru Medicină 1908

de Alexandra Zotta    |    31 Ian 2008   •   00:00

Ilya Mechnikov, fiul unui ofiţer din Garda Imperială a Rusiei, era un copil interesat de timpuriu de istoria naturală. Obişnuia să ţină lecţii în acest domeniu fraţilor săi mai mici şi altor copii. Era în mod special interesat de botanică şi geologie. Pasiunea căpătată în copilărie l-a îndreptat către Universitatea din Kharkoff, unde a studiat ştiinţele naturale...

PRIMII ANI. Ilya Mechnikov, fiul unui ofiţer din Garda Imperială a Rusiei, era un copil interesat de timpuriu de istoria naturală. Obişnuia să ţină lecţii în acest domeniu fraţilor săi mai mici şi altor copii. Era în mod special interesat de botanică şi geologie. Pasiunea căpătată în copilărie l-a îndreptat către Universitatea din Kharkoff, unde a studiat ştiinţele naturale. A studiat atât de intens în timpul facultăţii, încât a fost capabil să termine cursurile în doar doi ani. Dornic de cât mai multă informaţie, a studiat fauna marină la Heligoland, a urmat  cursurile Universităţilor din Giessen şi Göttingen şi pe cele ale Academiei din München.

 

VIAŢA. Mechnikov s-a căsătorit în 1873 cu Ludmilla Feodorovitch, care era la acel moment bolnavă de tuberculoză. După cinci ani de încercări de a o salva, Ludmilla moare, iar Mechnikov încearcă să-şi ia propria viaţă cu ajutorul unei supradoze de opium. Supravieţuieşte însă şi se recăsătoreşte, trei ani mai târziu. După o nouă încercare eşuată de a-şi lua viaţa din cauza sănătăţii şubrede şi a lipsei mijloacelor materiale, se izolează în munca de cercetare, care îi schimbă viziunea pesimistă despre viaţă.

 

PORTRET. Fotografii ale sale din timpul în care lucra la Institutul Pasteur îl înfăţişează cu părul lung şi barba neîngrijită. Se spune despre el că purta galoşi pe orice tip de vreme şi avea tot timpul umbrelă. Buzunarele îi erau pline de hârtii cu informaţii ştiinţifice şi purta mereu aceeaşi pălărie, pe care se mai şi aşeza uneori, când era prea entuziasmat. Visătorul Mechnikov a primit numeroase distincţii din partea Universităţii din Cambridge şi a Academiei de Medicină de la Paris.

 

Fagocitoza

În cercetările sale din laboratorul personal de la Messina, Mechnikov a început să studieze embriologie comparată. În acestă perioadă a descoperit fagocitoza, denumire ce va fi mereu asociată cu numele său. În timp ce studia larvele de stele de mare, a descoperit în interiorul acestora celule mobile despre care a presupus că lucrau în sistemul de apărare al acestor organisme. Pentru a-şi testa ipoteza, a introdus în larvă un mic spin. În dimineaţa următoare a găsit spinul înconjurat de celule mobile. Corelând această descoperire cu faptul că în cazul unei inflamaţii la animalele cu sistem vascular, leucocitele sunt eliberate din vasele de sânge, a descoperit faptul că leucocitele digeră bacteriile ce intră în corp. Ulterior, Mechnikov a denumit celulele mobile “fagocite”.

Pe lângă descoperirea fagocitozei, Machnikov a publicat o serie de lucrări despre embriologie şi nevertebrate. La Institutul Pasteur a fost implicat în teoria imunităţii celulare. În această perioadă a publicat tratatul de imunologie în bolile infecţioase.
 

 

CV:

Data naşterii: 16 mai 1845

Locul naşterii: Kharkoff, Rusia

Carieră:

1867 – începe să predea la Universitatea din Odessa, apoi la Universitatea din Sankt Petersburg;

1870 – predă ca profesor titular de zoologie şi anatomie comparată la Universitatea din Odessa;

1888 – se mută la Institutul Pasteur;

1908 – Premiul Nobel pentru Medicină;

16 iulie 1916 – moare la Paris.

 

“Nu e nevoie să fii doctor sau om de ştiinţă pentru a te întreba cum este capabil corpul să reziste în fiecare zi la atâţia agenţi nocivi.”

×
Subiecte în articol: zoom pe nobel mechnikov