x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Încălzirea climatică schimbă gustul merelor

Încălzirea climatică schimbă gustul merelor

17 Aug 2013   •   15:10
Încălzirea climatică schimbă gustul merelor

Mai dulci, mai puţin crocante... Încălzirea climatică modifică parametrii legaţi de gust şi de textură ai merelor, unul dintre cele mai consumate fructe la nivel mondial, potrivit unui studiu japonez publicat de revista Scientific Reports.

Cercetători japonezi au studiat caracteristicile a două soiuri de mere, Fuji, cel mai răspândit de pe Glob conform studiului, şi Tsugaru, înregistrate de-a lungul anilor începând din 1970 la două livezi din prefecturile Nagano şi Aomori.

Odată cu creşterea temperaturii medii în această perioadă, cu 0,31 grade Celsius şi respectiv 0,34 grade Celsius pe deceniu în fiecare dintre cele două regiuni, datele de deschidere a bobocilor şi de înflorire a pomilor au avansat puţin câte puţin în fiecare an, au constatat cercetătorii.

Pentru cele două soiuri, procesul de observare a relevat o scădere, de-a lungul timpului, a acidităţii şi a fermităţii fructelor, însoţită în schimb de o tendinţă de creştere a concentraţiei de zaharuri. Modificări moderate, dar semnificative, care, potrivit cercetătorilor, atestă faptul că atributele ce ţin de textură şi de gust ale celor două varietăţi s-au modificat în replică la creşterea temperaturii în termometre.

În cele două livezi, practicile agricole şi soiurile cultivate au rămas aceleaşi, excluzându-se astfel influenţa factorilor nonclimatici precum eventuale modificări de ordin tehnic. Dacă schimbările climatice vor continua, "modificările în atributele de gust şi de textură ale merelor ar putea deveni şi mai accentuate, cu înfloriri şi mai precoce şi o creştere a temperaturilor în perioada de maturare a fructului", apreciază echipa condusă de Toshihiko Sugiura, cercetător în cadrul Organizaţiei naţionale de cercetare asupra alimentaţiei şi agriculturii la Tsukuba.

Circa 60 de milioane de tone sunt produse în fiecare an în întreaga lume, potrivit acestui studiu, ceea ce face din mere cel de-al treilea fruct cel mai consumat de pe planetă, după portocale şi banane.

×
Subiecte în articol: incalzire climatica mere japonia