Antarctica era acoperita, in urma cu 52 de milioane de ani, de paduri virgine, potrivit rezultatelor unor foraje efectuate in largul coastelor estice ale continentului inghetat, publicate in revista britanica Nature, relateaza site-ul MaxiSciences.
Forajele au permis descoperirea unor boabe fosilizate de polen care provin de la o padure "cvasitropicala". Datorita acestor elemente, cercetatorii participanti la expeditia din 2010 au ajuns la concluzia ca paduri virgine acopereau candva Antarctica, in Eocen (acum 34 - 56 de milioane de ani).
De asemenea, cercetatorii au analizat molecule sensibile la temperatura si au stabilit ca in acea epoca temperatura se ridica la circa 20°C in aceasta parte a lumii, a precizat pentru AFP Kevin Welsh, un om de stiinta australian, membru al echipei de cercetatori. "Erau paduri, nu era gheata, era timp foarte frumos", a adaugat acesta. Potrivit cercetatorilor, aceasta caldura se datora probabil nivelurilor ridicate de bioxid de carbon din atmosfera.
Cantitatea de CO2 era estimata pentru acea perioada la un nivel cuprins intre 990 si "cateva mii" de parti la un milion (ppm), in timp ce acum ea este de aproape 395 ppm. Aceste descoperiri sunt "foarte semnificative" pentru intelegerea schimbarilor climatice care se preconizeaza, in special in ceea ce priveste importanta Antarcticii pentru planeta si imensele sale rezerve de apa stocate sub forma de gheata, a subliniat cercetatorul.
Specialistii sunt de parere ca in Antarctica se va inregistra, spre sfarsitul secolului, o noua topire a gheturilor, a mai spus Welsh.