x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă India a lansat prima rachetă construită de un startup

India a lansat prima rachetă construită de un startup

18 Noi 2022   •   14:53
India a lansat prima rachetă construită de un startup
Sursa foto: skyroot

India a lansat prima rachetă construită de o societate privată. Este un pas important pentru o viitoare industrie comercială spațială, scrie Reuters.

Racheta Vikram-S are 545 kg și a decolat de pe poligonul de lansare de lângă Chennai al Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), agenția spațială indiană, şi a ajuns la o altitudine maximă de 89,5 km. Aceasta este capabilă că ajungă la Mach 5, adică de cinci ori viteza sunetului, şi transporta o încărcătură de 83 kg până la înălţimea de 100 km, potrivit producătorului Skyroot. 
Vikram-8 a căzut în Golful Bengal după circa 5 minute de la lansare.

"Sunt bucuros să anunţ încheierea cu succes a Misiunii Prarambh", a spus Pawan Goenka, responsabilul pentru activitățile spațiale private din cadrul ISRO.
Skyroot vrea să reducă costurile de dezvoltare cu până la 90% printr-un model de rachetă care poate fi asamblată în maximum 72 de ore, din materiale compozite. Totodată, compania vrea să lanseze și transport de sateliți din 2023. Rachetele lansate de Skyroot poartă numele fiziacianului Vikram Sarabhai, părintele programului spațial al țării. 

Skyroot a fost înființată în 2018 cu ajutorul fondului suveran GIC din Singapore, primul startup din domeniul spațial care lansează rachete de la ISRO. 

Totodată, India a trimis o sondă spațială spre Marte în 2014, în valoare de 75 de milioane de dolari, cea mai ieftină de până acum. 



 

×
Subiecte în articol: india racheta skyroot