x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Marile mituri istorice. 11 motive să rescriem istoria

Marile mituri istorice. 11 motive să rescriem istoria

08 Oct 2012   •   09:50
Marile mituri istorice. 11 motive să rescriem istoria

Istoria, aşa cum o stim astăzi, conţine mituri false şi personalitaţi care nu au aproape nimic în comun cu recordurile sau faptele care li se atribuie. Iată cateva dintre marile concepţii care ar trebui modificate şi care au influenţat oamenii, în mod eronat, de secole sau chiar milenii.




1. Eva a mâncat mărul păcatului


Mii de tablouri şi sculpturi o prezinta pe Eva mâncând dintr-un măr şi ispitindu-l pe Adam să guste din acelaşi fruct interzis de divinitate. Cu toate acestea, nicăieri în textele sfinte nu apare menţionat mărul. Este numit ''fructul cunoaşterii'', asta însemnând că ar fi putut fi măr dar ar fi putut la fel de bine să fie o caisă, o pară sau orice alt tip de fruct.

2. Micul caporal Napoleon

În istorie, Napoleon a ramas drept ''le petit corporal'' (Micul Caporal) această porecla dând vaga impresie că Napoleon era de fapt pitic. Însa, el masura 1,74 metri, cu mult peste media bărbaţilor francezi din secolul al XVIII-lea. Deci, de unde porecla de ''mic caporal''? Aceasta a venit ca urmare a unui obicei din armata franceza, acela prin care superiorii işi ironizau subalternii.

3. Ferdinand Magellan a efectuat prima călătorie în jurul lumii

Toată lumea ştie cele doua lucruri despre exploratorul portughez Ferdinand Magellan. Primul fiind că el a fost primul om care a efectuat prima calatorie în jurul lumii (între anii 1519 şi 1522) şi cel de-al doilea este că a fost ucis în 1521, de către filipinezi. Cum a putut face înconjurul lumii când acesta a murit cu un an înainte? De fapt, dupa moartea portughezului, secundul acestuia Juan Sebastian Elcano a finalizat calatoria.

4. Capitanul James Cook a descoperit Australia

Când căpitanul Cook a ajuns în Sydney, în anul 1770, Australia era deja descoperită de catre olandezii Abel Tasman şi Drik Hartog. Ceea ce a făcut navigatorul şi geograful englez a fost să identifice coasta de est a continentului de la antipozi şi să realizeze o cartografie corectă a acesteia.

5. Shakespeare a scris Hamlet


William Shakespeare este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari dramaturgi chiar dacă cele mai multe piese ale sale nu erau originale, ci erau doar preluari şi adaptări ale unor povestiri mai vechi.
Spre exemplu, tragedia lui Hamlet, prinţul Danemarcei este una dintre cele mai faimoase opere ale sale. Însă, el s-a bazat pe o poveste veche care îşi are originea dintr-un mit scandinav. Dar cum originalul nu s-a păstrat, putem afirma ca versiunea englezului este cea mai bună.

6. America a devenit independentă la 4 iulie 1776

Se ştie ca independenţa Statelor Unite ale Americii a fost obţinută la data de 4 iulie 1774. Cu toate acestea, războiul a mai durat alţi şapte ani, înainte ca Statele Unite şi Marea Britanie, mai exact regele George al III-lea, să declare independenţa şi încetarea războiului, abia la 3 septembrie 1783. Practic, în acea zi a intrat în vigoare Actul de Independenţă, cand liderii americani au semnat Tratatul de pace definitiv.

7. Columb a demonstrat ca Pământul e rotund

Autorul american Washington Irving, la 500 de ani dupa ce Columb a navigat către America, a fost cel care l-a portretizat pe exploratorul italian, care a pornit în călătoria în care urma să demonstreze că pământul este rotund. De fapt, grecii ştiau că pământul nu este plat înca din secolul XIV. Chiar şi aşa, Columb nu a putut demonstra faptul că pământul este rotund pentru că, pur şi simplu nici el nu a crezut asta. Columb credea ca pământul este în forma de pară.
El a ridicat ancora pentru a dovedi altceva: că Asia era mai aproape decât se credea. Dar chiar şi aici, el a greşit. Pentru a clarifica şi mai bine situaţia, el nici macar nu a pus piciorul în America, cel mai aproape a ajuns în Bahamas, care este oarecum în formă de pară.

8. Iisus s-a nascut pe 25 decembrie

Crăciunul celebrează naşterea lui Isus, însa nu există nici o dovata că el a fost născut de fapt în acea zi. Ori că el s-a nascut în iesle sau că au existat trei magi. Exista ipoteze cu privire la originea Crăciunului, dar poate că cea mai importanta este cea privitoare la cultul elenistic al zeului Mithra, cult apărut în preajma anului 100 I.Hr. Adepţii acestei credinţe erau convinşi că Mithra s-a nascut pe 25 decembrie, dintr-o mama fecioară, şi că acesta s-a nascut într-adevăr într-o iesle. Numeroase voci afirma că primii creştini au încercat să facă uitat acest cult al lui Mithra, astfel înlocuind sărbătoarea acestuia cu Crăciunul.

9. George Washington a fost primul preşedinte al Americii

Toata lumea stie că George Washington a fost primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii (din cei 44 de preşedinti din istorie). Realitatea este, însa, alta. În timpul Revoluţiei Americane, Congresul Statelor Unite l-a ales pe Peyton Randolph drept primul preşedinte. Una dintre primele mişcări ale lui Rudolph a fost de a crea o armată, pentru apărarea împotriva Marii Britanii, iar în fruntea acesteia l-a numit general pe George Washington. Randolph a fost urmat în anul 1781, de către John Cook (cel care a caştigat independenţa), urmând ca opt ani mai târziu,în urma victoriei obtinute împotriva Angliei, Washington sa devina primul preşedinte ales prin vot popular(democratic). Aşa că, George Washington nu numai că nu a fost primul, de fapt a fost abia al cincilea.

10. Thomas Edison a inventat becul electric

Thomas Edison este cunoscut ca unul dintre cei mai mari inventatori ai lumii, el având un record de 1093 de inventii, însa nu el este autorul tuturor inventiilor sale. Realitatea este că unele aparţin tehnicienilor care lucrau alături de el. Spre exemplu, becul electric, cunoscuta ca marea inventie a lui Edison. De fapt, acesta a fost inventat cu patru decenii înainte ca Edison să se nască, de catre omul de ştiinta englez, Hamphry Davy.

Marea problema a becului inventat de Hamphry a fost aceea că filamentul de carbon propus de el nu rezista mai mult de cateva ore, becurile trebuind schimbate de mai multe ori pe zi. Zeci de inventatori au încercat să îmbunataţească inovaţia ebglezului, însa cea mai bună idee a fost cea a lui Edison. Daca pana la el, becul cu cea mai mare rezistenţă funcţiona maxim 12 ore, filamentul propus de acesta dura cateva zile. O performanta exceptionala, însa nu prima.

11. Maria Antoaneta a zis ''Nu au pâine? Să mânânce prăjituri!''

În 1766, Jean-Jacques Rousseau a scris despre un incident, cum că, o mare prinţesă a spus '' Nu au pâine? Să mânânce prăjituri!'' în timp ce poporul suferea de foamete. Însă, când Rousseau a scris acest lucru pe când Maria Antoaneta era doar un copil de 11 ani din Austria. Revoluţia franceză începea abia peste 23 de ani. Mitul că ea a rostit aceste cuvinte infame a fost, probabil, răspândit de către propagandiştii revoluţiei, pentru a ilustra indiferenţa ei la situaţia dificilă a poporului francez (aceasta fiind cunoscută drept o femeie extravagantă).

Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×