x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ne-am ars, mai mult nu putem! Creierul uman şi-a atins capacitatea maximă (studiu)

Ne-am ars, mai mult nu putem! Creierul uman şi-a atins capacitatea maximă (studiu)

de Agerpres    |    01 Aug 2011   •   12:34

Omenirea a inventat penicilina, navetele spatiale, calculatoarele personale si organe si membre artificiale care sa le inlocuiasca pe cele bolnave. Care va fi urmatorul pas pentru inteligenta umana? Raspunsul oferit de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge nu lasa loc de interpretari: inteligenta umana nu va mai face niciun pas inainte pentru ca deja si-a atins limitele, conform unui material publicat de Daily Mail.

Creierul oamenilor si-a atins capacitatea maxima si este fizic imposibil sa devenim mai inteligenti decat deja suntem. Daca s-ar pune totusi problema sa devenim mai inteligenti decat suntem in prezent, creierul ar avea nevoie de mari cantitati suplimentare de energie si oxigen.

Echipa de cercetatori de la Cambridge a analizat structura creierului si a calculat de cata energie au nevoie celulele nervoase pentru a functiona.
“Am demonstrat ca creierul are nevoie de energie pentru a functiona, iar performantele noastre cerebrale sunt strict determinate de cantitatea de energie care este fizic posibil sa fie primita de creier', a comentat Simon Laughlin, profesor de neurobiologie. “Capacitatea de gandire inovativa a creierului are nevoie de foarte multa energie pentru a functiona, pentru ca sistemul nervos central trebuie sa caute informatii din diferite surse pe care sa le coreleze in mod repetat pentru a descoperi noi si noi conexiuni', a adaugat el, subliniind ca acest consum de energie indica faptul ca trebuie sa existe o limita peste care informatia sa nu mai poata fi procesata de creier.
Aceasi parere este impartasita si de Martijn van den Heuvel, profesor de psihiatrie la Centrul Medical din Utrecht Olanda). “Cresterea puterii creierului ar duce la o crestere disproportionata a energiei pe care acesta o consuma. Este greu sa ne pronuntam cu privire la viitorul indepartat, insa deocamdata este clar ca exista niste constrangeri evidente cu privire la cat de mult poate avansa inteligenta umana', a sustinut el.

×
Subiecte în articol: cercetare creier capacitati intelectuale