x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Orion, naveta care ne va duce pe Marte

Orion, naveta care ne va duce pe Marte

31 Mar 2009   •   00:00
Orion, naveta care ne va duce pe Marte
Sursa foto: /Reuters

NASA a oferit vizitatorilor National Mall din Washington o vizionare a navetei spaţiale ce urmează să transporte în viitorul apropiat astronauţii americani pe Luna, şi, într-o bună zi, chiar pe Marte.



Orion, un vehicul de explorare cu echipaj uman, va înlocui în 2010 actualul sistem de navete spaţiale, este o componentă a programului spaţial american "Constellation Program", dezvoltat de NASA în perspectiva explorării Lunii, a planetei Marte şi a spaţiului cosmic.

"Suntem mândri să prezentăm noua noastră construcţie. S-o testăm şi să demonstrăm Americii proiectul nostru de viitor: noua generaţie de vehicule spaţiale", a declarat Don Pearson, managerul proiect al PORT (Post-Landing Orion Recovery Test).

NASA preconizează că până în 2015 transportul astronauţilor săi către Staţia Spaţială Internaţională se va face utilizând naveta Orion. Conform specialiştilor, capsula va efectua un transport o dată la şase luni, pentru a depista  şi corecta eventualele erori în funcţionare, înainte de a face saltul spre Lună sau Marte.

Călătoriile spre Lună sunt programate să înceapă în 2020, în timp ce spre Marte se previzionează că vor fi posibile pe la mijlocul anilor 2030,

Designul Orion urmează contururile navetei Apollo, primul vehicul spaţial folosit de americani la explorarea Lunii în 1969. Spre deosebire de varianta avută drept model, Orion este mai mare, are capacitatea de a avea la bord şase membrii ai echipajului.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic orion