x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Războinice cambogiene

Războinice cambogiene

22 Noi 2007   •   00:00

Noi săpături in regiunea Phum Snay din nord-vestul Cambogiei au scos la iveală 35 de schelete umane, aparţinănd unor femei războinice.

Noi săpături in regiunea Phum Snay din nord-vestul Cambogiei au scos la iveală 35 de schelete umane, aparţinănd unor femei războinice. In mormintele a cinci dintre scheletele analizate s-au găsit coifuri şi săbii din bronz şi oţel, a declarat cercetătorul japonez Yoshinori Yasuda de la Centrul Internaţional de Cercetări şi Studii Japoneze. Această descoperire confirmă faptul că femeia juca un rol central in comunităţile de pescari şi fermieri. Se presupune că civilizaţia descoperită era formată din căteva mii de persoane şi datează aproximativ din secolul al V-lea d.Hr.

Intervenţii chirurgicale antice

Analiza unui schelet descoperit in regiunea Aghdam din Azerbaijan dovedeşte faptul că incă de acum 7.000 de ani se practicau operaţiile pe corpul omenesc. Scheletul aparţine unei femei de 30-35 de ani, iar cicatricile de pe craniu atestă că femeia suferise o intervenţie neurochirurgicală. "Scheletul arată că operaţiile erau efectuate cu unelte din piatră şi os", a declarat profesorul Arif Mammadov de la Institutul de Arheologie şi Etnografie din Azerbaijan, pentru agenţia de ştiri APA. O altă echipă de arheologi incearcă să reconstituie faţa unui schelet datănd de acum 4.800 de ani, descoperit in Iran. Conform site-ului iranian PressTV, scheletul aparţine purtătorului celui mai vechi ochi artificial. Ochiul, cu un diametru de 2,5 centimetri, era ţinut in orbită cu ajutorul unui fir de aur. Printre materialele folosite la confecţionarea acestuia s-au descoperit grăsimi animale, bitum şi firişoare de aur care imitau capilarele.

Cetăţi romane la sud de Romania

In urma unor recente excavaţii, arheologii au descoperit ruine ale unei cetăţi romane in satul Svalenik, nordul Bulgariei. Conform site-ului de ştiri News.bg, cetatea a fost ridicată in secolul al IV-lea şi avea rol de apărare, controlănd valea răului Malki Lom. Monedele şi oalele găsite indică faptul că cetatea a rezistat invaziilor hune şi gotice din secolul al V-lea, fiind deja o aşezare stabilă şi dezvoltată.

Ciocolată ceremonială

Primele dovezi ale consumului de ciocolată datează de acum 3.000 de ani, relatează BBC. Descoperiri arheologice recente au dezvăluit in Puerto Escondido, Honduras, vase ce conţin urme de cacao. "Se poate ca fructul de cacao să fi fost utilizat la inceput in băuturi fermentate, care erau consumate in timpul ceremoniilor", a declarat John Henderson.

×
Subiecte în articol: arheo