x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă S-a pus “celula de temelie” a omului artificial ?

S-a pus “celula de temelie” a omului artificial ?

de Sînziana Stancu    |    12 Aug 2011   •   15:14
S-a pus “celula de temelie” a omului artificial ?

Intr-o buna zi, orice organism viu ar putea avea molecule artificiale, create dupa "designul' cercetatorilor, in scopuri diferite

Specialistii geneticieni dela Universitatea Cambridge, au anuntat ca au creat primul animal cu informatie artificiala introdusa in codul sau genetic. Este vorba despre un vierme de numai 1mm lungime, din clasa viermilor cilindrici "Nematoda', increngatura nematelmintitor, care are un corp transparent format din aproximativ o mie de celule. Aceasta tehnica deschide calea crearii unor proprietati "facute de mana omului' intr-o serie intreaga de organisme vii. Prin aceasta metoda, cercetatorii pot avea, practic, un "control atom cu atom' al moleculelor din organismele vii, explica specialistii, al caror studiu citat de Daily Mail, va fi publicat in Journal of the American Chemical Society.
Cercetatorii au modificat codul genetic al nematodelor si au vizualizat rezultatele obtinute cu ajutorul unei substante fluorescente – proteina artificiala pe care au introdus-o in ADN-ul viermilor continand aceasta substanta, care, la lumina ultravioleta vireaza in rosu-cireasa. Pentru ca metoda sa functioneze, a fost nevoie ca proteina sa fie reprodusa in fiecare celula a organismului viermelui astfel incat viermele transparent astfel modificat "s-a aprins' la lumina ultravioleta si a demonstrat astfel ca metoda a functionat perfect. Daca nu ar fi functionat, viermele nu s-ar fi "aprins'.

Toate organismele vii au ADN in celulele organismului lor, care functioneaza ca o amprenta prin care se determina caracteristicile organismului. ADN-ul are o "structura' de aminoacizi care, dupa cum se combina intre ei, formeaza proteinele ce intretin viata organismului respectiv. In principiu, exista 20 de aminoacizi diferiti in organismele fiintelor vii, insa combinatiile diferite intre acestia creaza zeci de mii de proteine diferite.

Specialistii Sebastian Greiss si Jason Chin, care au participat la cercetare, au folosit 21 de aminoacizi artificiali, facuti de mana omului, care nu se regasesc in natura, in ADN-ul nematodelor. Profesorul Chin afirma ca metoda folosita este "potential adaptabila', astfel incat cercetatorii pot crea proteine aflate sub control uman total, in functie de scopurile urmarite prin crearea acestora.

Deocamdata, este vorba doar despre o tehnica genetica valabila doat pentru un singur tip de organism animal, mai primitiv, un simplu vierme. Dar nu stie cat de departe este si artificializarea omului.

×