x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ACTA este "dezechilibrat", consideră Preşedintele Parlamentului European

ACTA este "dezechilibrat", consideră Preşedintele Parlamentului European

13 Feb 2012   •   13:51
ACTA este "dezechilibrat", consideră Preşedintele Parlamentului European

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat intr-un interviu acordat ieri postului de televiziune german ARD, ca acordul multilateral ACTA impotriva contrafacerii este "dezechilibrat", relateaza AFP, citat de mediafax.

"Cred ca forma sa actuala nu este buna. (...) Nu cred ca vom avansa cu acest acord in forma actuala", a declarat social-democratul german.

El a mai mentionat ca a facut apel catre Comisia Europeana "inca din 2010" sa "inceteze cu secretele. (...) Nu a facut asta si acum primeste critici", a adaugat Schulz.

Consultarile Parlamentului European privind ACTA sunt preconizate sa inceapa pe 27 februarie, conform declaratiilor lui Schulz, iar europarlamentarii vor trebui sa se pronunte inainte de luna iunie.

Sambata, zeci de mii de persoane au manifestat in toata Europa, in Germania estimandu-se participarea a 100.000 de persoane, impotriva cenzurarii Internetului de catre prevederile continute in acest acord multilateral privind contrafacerea. Aproximativ 2000 de persoane au protestat, pe 11 februarie, in Piata Universitatii din Bucuresti, alte mii de romani iesind in strada in restul tarii.

Eurodeputatii socialisti, liberali si ecologisti denunta riscurile unui text care apara prea mult persoanele care detin drepturile de autor in detrimentul societatii.

Pe 26 ianuarie, sute de milioane de europeni au aflat ca Guvernele care ii reprezinta au semnat la Tokyo, in secret, un tratat international care sub masca actiunilor concertate impotriva produselor contrafacute si a pirateriei digitale, aduce de fapt grave atingeri libertatilor individului, transforma furnizorii de internet intr-o cyber-militie privata, orice internaut devenind un “suspect' pentru incalcarea unor drepturi de autor.

Din pacate, Romania se afla pe lista statelor europene care au semnat ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere) si nici pina in momentul de fata nicio institutie abilitata nu a demarat vreo dezbatere publica pe acesta tema.

State precum Cehia sau Polonia au suspendat ratificarea acordului, la presiunea societatii civile si a atacurilor hackerilor, premierii celor doua tari avand pana la urma curajul unor “iesiri' publice. De asemenea, raportorul PE a demisionat denuntand negocierile cu privire la acest tratat pe care l-a calificat drept o "mascarada" iar ambasadoarea Sloveniei la Tokyo si-a cerut public scuze, printr-o scrisoare, pentru faptul ca a semnat tratul care “limiteaza in special viitorul copiilor nostri'.

×