"Companiile cu capital de stat nu sunt exceptate de la respectarea Legii concurenţei. Regulile sunt aceleaşi şi trebuie respectate de toţi actorii de pe piaţă, sancţiunile aplicându-se fără discriminare", a declarat într-un comunicat preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.
Investigaţia finalizată de Consiliul Concurenţei a urmărit două posibile încălcări ale legii, privind abuzul de poziţie dominantă al CNPR prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii poştale.
"Este vorba despre acordarea unui tratament preferenţial companiei Infopress Group SA în perioada 2005-2009 pe piaţa serviciului poştal standard de trimitere internă de publicitate prin poştă adresată (numit şi serviciul Infadres), extins şi pe piaţa serviciului de corespondenţă comercială, precum şi acordarea reducerilor tarifare în mod discriminatoriu intermediarilor pentru prestarea de servicii standard de corespondenţă comercială şi Infadres", precizează Consiliul Concurenţei.
Contactaţi joi de Jurnalul Naţional, reprezentanţii Poştei Române au declarat că îşi vor face public punctul de vedere cu privire la această sancţiune după ce vor primi o înştiinţare oficială.
"În momentul de faţă vorbim despre speculaţii, de vreme ce până la ora actuală CN Poşta Română SA nu a primit nici o înştiinţare oficială din partea Consiliului Concurenţei cu privire la posibilitatea de a fi amendată."
Consiliul Concurenţei a declanşat în perioada 2005-2009 patru investigaţii referitoare la posibile abuzuri săvârşite de CNPR, acestea fiind conexate într-o singură investigaţie.
Astfel, în 2005, în urma unei plângeri depuse de şapte companii, CC a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de CNPR pe piaţa serviciilor Infadres. Companiile care au depus plângere au fost: patru firme de marketing direct (Direct Marketing Group, Hit Mail Romania, Mailers Serv, Open Public Service), două edituri (Editura Reader’s Digest, Rentrop & Straton Grup de Editură şi Consultanţă în Afaceri) şi o agenţie de publicitate (Leo Burnett & Target). Ulterior deschiderii acestei investigaţii, tot în 2005, la CC a fost depusă o nouă plângere privind abuzul CNPR de 10 companii (cele şapte iniţiale şi editurile Eurocor IECC, International Masters Publishers şi Prietenii Cărţii), faptele reclamate fiind similare celor din prima investigaţie.
În 2006, Mailers Serv a depus o altă plângere la Consiliul Concurenţei privind un abuz de poziţie dominantă al Poştei Române, prin acordarea unor condiţii contractuale favorabile Infopress (concurent al Mailers) pentru prestaţii echivalente.
În 2009, autoritatea de concurenţă a declanşat din oficiu o investigaţie privind un posibil abuz al CNPR pe piaţa serviciului Infadres şi pe piaţa serviciului de corespondenţă comercială ca urmare a aplicării unei politicii discriminatorii de acordare a reducerilor tarifare în perioada 2008-2009.
Poşta Română a consemnat în 2009 o cifră de afaceri de 1,44 miliarde de lei (aproape 340 milioane de euro, la cursul mediu anunţat de BNR pentru 2009 de 4,2373 lei/euro).
Surse oficiale au declarat joi că amenda aplicată Poştei Române de Consiliul Concurenţei reprezintă echivalentul a circa 7% din cifra de afaceri din 2009. Amenda maximă aplicabilă era de 10% din cifra de afaceri.