x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atenție la aplicații! Circa 2 milioane de softuri virusate au fost descărcate pe telefoanele android

Atenție la aplicații! Circa 2 milioane de softuri virusate au fost descărcate pe telefoanele android

de Giulia Anghel    |    06 Dec 2022   •   10:50
Atenție la aplicații! Circa 2 milioane de softuri virusate au fost descărcate pe telefoanele android
Sursa foto: Hepta

Un nou set de aplicații malware, phishing și adware android s-au infiltrat în Google Play, păcălind peste două milioane de persoane să le instaleze. Acestea au fost descoperite de antivirusul Dr.Web. 

Utilizatorii sunt atrași de faptul că aplicațiile pretind a fi utilitare sau optimizatori de sistem, dar în realitate afectează grav performanța telefonlui. 

Una dintre acestea, care a fost descărcată de peste un milion de ori, se numește TubeBox și a fost disponibilă pe Google Play. TubeBox promitea recompense în bani pentru vizionarea videoclipurilor și reclamelor în aplicație, dar nu își respecta niciodată promisiunile, prezentând diverse erori atunci când se încerca primirea recompenselor colectate, scrie bleepingcomputer.com. 

Chiar și utilizatorii care ajung să finalizeze ultima etapă de retragere a banilor nu primesc niciodată fondurile deoarece totul este un truc pentru a păstra sumele cât mai mult în aplicație, vizionarea reclamelor generând venituri pentru hackeri.

Alte aplicații adware au apărut în Google Play, în octombrie 2022, dar au fost eliminate între timp:

Conectare automată a dispozitivului Bluetooth (grup de conectare automată bt) – 1.000.000 de descărcări
Driver Bluetooth, Wi-Fi și USB (lucruri simple pentru toată lumea) – 100.000 de descărcări
Volum, Music Equalizer (grup bt autoconnect) – 50.000 de descărcări
Fast Cleaner & Cooling Master (Hippo VPN LLC) – 500 de descărcări

Aceste aplicații primeau comenzi de la Firebase Cloud Messaging și încărcau site-urile web specificate în aceste comenzi, generând afișări de anunțuri false pe dispozitivele virusate.

În cazul Fast Cleaner & Cooling Master, care avea un volum scăzut de descărcare, operatorii de la distanță puteau configura și un virus pentru a acționa ca server proxy. Acest server proxy le-a permitea hakerilor să își canalizeze propriul trafic prin dispozitivul virusat.

Dr. Web a mai descoperit un set de aplicații înșelătoare pentru împrumuturi care pretind că au o relație directă cu băncile și grupurile de investiții rusești, fiecare având o medie de 10.000 de descărcări pe Google Play. Acestea promiteau profituri garantate ale investițiilor. În realitate, îi conduc pe utilizatori către site-uri de phishing unde sunt colectate informațiile lor personale.

Sfaturi pentru utilizatori

Pentru a vă proteja de aplicațiile frauduloase de pe Google Play, verificați întotdeauna recenziile negative, analizați cu atenție politica de confidențialitate și vizitați site-ul companiei care l-a creat pentru a-i evalua autenticitatea.

În general, încercați să mențineți numărul de aplicații instalate pe smartphone la un nivel minim, verificați-le periodic și asigurați-vă că funcția Google Play Protect este activă.

Un purtător de cuvânt Google a confirmat că toate aplicațiile prezentate în acest raport au fost eliminate de pe Google Play.

×
Subiecte în articol: Android malware virusi google play smartphone