Ministerul Comunicaţiilor intenţionează să înfiinţeze Centrul "România Digitală", prin comasarea a trei centre aflate în subordine, care gestionează mai multe sisteme informatice de importanţă naţională, cum ar fi www.e-licitatie.ro şi www.e-guvernare, potrivit unui proiect de act normativ.
Centrul "România Digitală" (CRD) va prelua patrimoniul şi bugetul Centrului Naţional de Management al Societăţii Informaţionale (CNMSI), Centrului Naţional "România Digitală" (CNRD) şi Centrului Naţional de Supercomputing (CNS), precum şi toate drepturile şi obligaţiile acestora în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern, citat de Mediafax.
"Proiectul urmăreşte consolidarea în sarcina aceleiaşi instituţii a activităţilor aflate în sarcina celor trei centre. Prin promovarea proiectului se pune în aplicare politica Guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare. Astfel, prin înfiinţatea CRD se reduc costurile cu cheltuieli administrative, precum şi cele cu personalul. În acest sens, CRD va funcţiona cu 66 de posturi, ceea ce reprezintă o reducere cu 25%. Totodată se diminuează numărul posturilor de conducere", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Primele două centre naţionale au fost înfiinţate anul trecut, conform HG 1.439/2009, iar CNS prin HG 139/2010. Actele normative au prevăzut funcţionarea celor trei centre naţionale cu 88 de posturi.
CNMSI gestionează şi operează sistemul e-guvernare, sistemul electronic de achiziţii publice (www.e-licitatie.ro) şi sistemul informatic pentru atribuirea electronică a autorizaţiilor de transport internaţional rutier de marfă şi pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale din programele de transport prin serviciile regulate judeţene, interjudeţene limitrofe şi interjudeţene.
CNRD gestionează şi operează sistemul "Ghişeul virtual de plăţi", operează sistemul prin care se prestează serviciile de verificare şi validare a stării certificatelor digitale emise de furnizori de servicii de certificare acreditaţi şi îndeplineşte atribuţiile de autoritate responsabilă pentru realizarea, operaţionalizarea şi administrarea Punctului de Contact Unic electronic, potrivit OUG 49/2009.
De asemenea, CNRD asigură managementul conţinutului informaţional şi serviciile de informare din cadrul e-România şi gestionează şi operează sistemele informatice prin intermediul cărora sunt prestate serviciile publice electronice din cadrul e-România.
CNS procesează informaţiile transmise şi furnizează soluţii tehnice avansate pentru prevenirea oricăror acţiuni de natură a perturba sistemele electronice şi pentru prevenirea şi minimizarea efectelor dezastrelor naturale şi tehnologice, precum şi analizează şi testează soluţii avansate din punctul de vedere al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.
Potrivit proiectului de act normativ, finanţarea activităţilor CRD se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Comunicaţiilor. De asemenea, CRD poate realiza venituri din tarife aferente sistemelor informatice pe care le administrează şi operează, încasate potrivit legii, şi tarife pentru activităţile desfăşurate în domeniul său de activitate.
Citește pe Antena3.ro