x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Companiilor Vodafone şi Orange le expiră licenţele de telefonie mobilă în decembrie. Legislaţia nu permite prelungirea licenţelor celor doi operatori

Companiilor Vodafone şi Orange le expiră licenţele de telefonie mobilă în decembrie. Legislaţia nu permite prelungirea licenţelor celor doi operatori

05 Oct 2011   •   08:21

Cadrul legal care va reglementa modalitatile de prelungire a licentelor de telefonie mobila pentru Vodafone Romania si Orange Romania va fi finalizat pana la expirarea acestora, respectiv la 31 decembrie 2011, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

"Forma actuala a legislatiei nu permite prelungirea licentelor celor doi operatori, ci organizarea unei licitatii. In urma consultarii operatorilor telecom si utilizatorilor prin intermediul unui chestionar, ANCOM a elaborat un proiect de decizie pe care il va prezenta spre consultare publica in perioada urmatoare, iar ulterior va fi adoptat. Actul normativ va reglementa cadrul legal de prelungire a licentelor", a spus Marinescu.

Seful ANCOM a fost prezent la International Digital Forum 2011, un eveniment dedicat industriei televiziunii digitale, care se desfasoara la Bucuresti.

In prima parte a lunii iulie, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat ca a inceput un proces de consultare a operatorilor telecom si a utilizatorii de servicii, prin intermediul unui chestionar, cu privire la modalitatile practice de extindere a valabilitatii drepturilor de utilizare a frecventelor radio apartinand Vodafone Romania si Orange Romania in benzile de 900 MHz si 1.800 MHz.

Intrebarile au vizat durata de prelungire a valabilitatii licentelor, optiunile privind reimpartirea si alocarea frecventelor in banda GSM 900, tehnologia utilizata si cerintele de dezvoltare a retelelor.

"Deoarece problematica acestui chestionar este corelata cu rezultatele studiului privind impactul utilizarii benzilor de 900 MHz si de 1.800 MHz pentru servicii de generatia a treia (3G), ANCOM a prezentat in chestionar concluziile documentului, aratand ca va tine seama de acesta in elaborarea deciziei de prelungire a licentelor, pentru ca studiul arata ca RCS&RDS se afla in dezavantaj concurential fata de operatorii care detin spectru in banda de 900 MHz si ca este necesara aplicarea unor remedii", se arata intr-un comunicat al ANCOM din 14 iulie.

Consultantul, firma Ovum Europe Limited, a propus patru solutii, respectiv mentinerea situatiei curente, eliberarea unui bloc de 2x5 MHz in banda de 900 MHz si alocarea acestuia printr-un proces competitiv, precum si roaming national temporar reglementat, impreuna cu eliberarea unui bloc de 2x5 MHz din banda de 900 MHz si alocarea lui prin procedura competitiva de selectie, precum si alocarea spectrului in banda de 800 MHz cu impunerea unei limite maxime pentru cantitatea de spectru sub 1 GHZ ce poate fi detinuta de un singur operator.

De asemenea, consultantul a mai propus ca solutie roaming national temporar reglementat urmat de acorduri voluntare de partajare a retelei.

Potrivit ANCOM, decizia va trebui sa asigure continuitatea furnizarii serviciilor GSM (telefonie, Internet), conditiile optime pentru a permite consumatorilor sa beneficieze fara intarziere de avantajele liberalizarii frecventelor pentru furnizarea serviciilor de comunicatii de banda larga de generatia a treia (UMTS) si, in perspectiva, de generatia a patra (LTE, WiMAX), precum si flexibilitate si eficienta in utilizarea spectrului.

"De raspunsurile la acest chestionar se va tine seama in redactarea documentului de strategie privind introducerea serviciilor de comunicatii mobile de banda larga in benzile de frecvente 790-862 MHz si 2.500-2.690 MHz corelat cu acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de 900 MHz si de 1.800 MHz, document care va fi supus la randul sau consultarii publice inainte de a fi aprobat", se mai preciza in comunicatul din 14 iulie.

ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate si incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura. Orange Romania si Vodafone Romania sunt primii doi jucatori pe piata locala de telefonie mobila, care impreuna au circa 20 milioane de clienti. Al treilea jucator este Cosmote Romania, a carui licenta de telefonie mobila expira in 2014. Operatorul are peste 6 milioane de clienti.

×