Senatorul PSD Olguţa Vasilescu a anunţat azi, la o dezbatere pe tema filtrării obscenităţilor pe internet, că se vor strânge semnături online pentru a elabora un Cod de conduită în mediul virtual, potrivit Mediafax. Prezent la discuţii, Directorul executiv ANISP, Gheorghe Şerban, a apreciat că cel mai bun filtru ar fi scoaterea calculatorului din priză, sau, mai sigur, scoaterea sa din casă.
Senatorul Olguţa Vasilescu a precizat că şi-a asumat ideea elaborării unui proiect de lege privind filtrarea obscenităţilor pe internet, dar că, deocamdată, acest proiect nu există. În opinia sa, pe site-urile media nu ar trebui să existe un limbaj licenţios, întrucât acesta poate afecta negativ copiii care intră pentru a se informa.Olguţa Vasilescu a dorit ca, într-o primă dezbatere, să discute cu ONG-urile al căror obiect de activitate este protecţia copilului pentru a vedea dacă această problemă există în mod real, ca ulterior să discute cu administratorii site-urilor media şi providerii de internet pentru a stabili, din punct de vedere tehnic, dacă obscenităţile pot fi filtrate.
Vicepreşedintele Federaţiei Spiru Haret, Ionel Barbu, a precizat că organizaţia sa va sprijini apariţia unui Cod de conduită în mediul online, în favoarea acestui lucru pronunţându-se şi vicepreşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Vasile Pestriţu.
"Atrag atenţia asupra cenzurării unor filme care-i învaţă pe copii de mici la agresivitate. Copiii învaţă înjurături ciudate, nu tradiţionale. Discuţi cu tineri şi nu ştii în ce limbă te-au înjurat. Utilizarea excesivă a internetului face din copii nişte roboţi. Ei nu mai citesc şi dispare educaţia estetică. Bogăţia de filme porno care apare pe internet are un caracter nociv, influenţează starea psihică şi morală a copilului", a spus Ionel Barbu.
Şi reprezentantul Patriarhiei Române, Vasile Răduca, a salutat iniţiativa elaborării unui astfel de Cod, el apreciind că "este necesară o epurare a limbajului subdezvoltat". Răduca a explicat că prin termenul "epurare" înţelege eliminarea "dejecţiilor" din limbaj.
"E nevoie de o lege care să nu urmărească sancţiuni, ci formarea de mentalităţi de oameni dezvoltaţi. Biserica este dornică să sprijine sub toate aspectele măsuri care să epureze limbajul românului de ceea ce este de neîncadrat într-o definiţie filologică", a spus Vasile Răduca.
Directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a internet Service Providers, Gheorghe Şerban, a apreciat că cel mai bun filtru ar fi scoaterea calculatorului din priză, sau, mai sigur, scoaterea sa din casă, pentru că "cel mai sigur calculator este cel care nu funcţionează".
După exprimarea punctelor de vedere ale invitaţilor, senatorul PSD Olguţa Vasilescu a ţinut să precizeze că elaborarea acestui Cod sau, eventual, a proiectului de lege nu vizează cenzura în mediul virtual. Ea a adăugat că se vor strânge semnături online pentru a elabora un Cod de conduită în mediul virtual.
"Înţeleg că aderaţi la un Cod de conduită şi că 80% dintre dumneavoastră doriţi chiar o lege. Vor continua dezbaterile. Ne aşteptăm să găsim înţelegere de la administratorii de site-uri şi, în mod sigur, nu va exista un compartiment al CNA. Sunt soluţii tehnice, inclusiv pentru filtre", a spus Olguţa Vasilescu.