x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Editorii europeni acuză Google de poziţie dominantă

Editorii europeni acuză Google de poziţie dominantă

13 Noi 2013   •   20:01
Editorii europeni acuză Google de poziţie dominantă

Mai mulţi editori de presă europeni au cerut azi Comisiei Europene să respingă cele mai recente propuneri făcute de grupul american Google, acuzat că a abuzat de poziţia sa dominantă de pe piaţă în ceea ce priveşte căutările pe internet şi publicitatea online. Comisia Europeană a expediat la sfârşitul lunii octombrie un chestionar reclamanţilor şi altor actori de pe piaţă, pentru ca aceştia să îşi comunice punctul de vedere în legătură cu cele mai recente propuneri făcute de Google în vederea închiderii acestei anchete.

Printre soluţiile propuse se află şi aceea potrivit căreia concurenţii Google vor trebui să câştige anumite licitaţii pentru a putea să apară mai bine plasaţi în pagina de rezultate generate de căutările online. Atunci când se lansează o căutare, "primele rezultate care vor apare vor rămâne rezervate serviciilor Google, iar următoarele nu vor fi ordonate în funcţie de pertinenţa lor, ci în funcţie de preţurile pe care operatorii de site-uri (concurente) vor fi dispuse să le plătească grupului Google", se afirmă în comunicatul editorilor europeni, preluat de Mediafax.ro

"Când utilizatorii vor face click pe acele linkuri, această acţiune va aduce bani grupului Google şi va genera costuri pentru concurenţii săi", au subliniat reclamanţii, sub acoperirea anonimatului.

În privinţa celorlalte probleme semnalate de CE, precum faptul că Google utilizează conţinuturi împrumutate de la concurenţii săi pentru a-şi alimenta propriile servicii, "acestea nu sunt absolut deloc tratate în noile propuneri", a deplâns aceeaşi sursă.

Editorii regretă faptul că părerea concurenţilor şi cea a reclamanţilor a fost cerută doar prin intermediul unui chestionar care "nu pune întrebările cruciale, ci pare că încearcă să obţină confirmarea ideilor preconcepute ale Comisiei".

În consecinţă, editorii de presă europeni cer executivului european să refuze aceste angajamente şi "să publice Comunicarea obiecţiilor", fapt care ar deschide calea spre o serie de sancţiuni financiare.


 

 

×