x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Oscar Niemeyer - un veac de proiecte

Oscar Niemeyer - un veac de proiecte

20 Dec 2007   •   00:00

Este cunoscut ca precursorul postmodernismului in arhitectură. Este o personalitate iconică pentru felul in care lumea arată astăzi. A construit un oraş intreg şi mulţi critici din domeniu il consideră "responsabil" pentru imaginea pe care Brazilia, in materie de arhitectură, a arborat-o după cel de-al doilea război mondial. Iar la 15 decembrie anul acesta, Oscar Niemeyer, cel mai cunoscut arhitect brazilian, a implinit 100 de ani. Iar cine işi imaginează că la această vărstă gigantul planşetelor de proiectare se odihneşte, după un secol de viaţă trăită ca un tumult, se inşeală. Pentru că Niemeyer este ocupat cu un nou proiect: renovarea anul viitor a reşedinţei oficiale a preşedintelui Republicii, Palacio do Planalto, in Brazilia, capitala ţării, ale cărei clădiri le-a proiectat, după planurile urbanistice desenate de Lucio Costa.

Niemeyer este cunoscut ca unul dintre arhitecţii futurişti. Clădirile sale surprind prin forme originale, prin tehnologii ingenioase, folosite in construcţie pentru a realiza in fapt ideile de la planşeta de proiectare. La cei 100 de ani, Niemeyer a declarat intr-un interviu pentru The Times: "Data nu este importantă. Vărsta nu este importantă. Timpul nu este important". Posteritatea ii este oricum asigurată de lucrările sale, care au schimbat "faţa" arhitecturii.

Fibră optică multifuncţională

O echipă de cercetători de la Universitatea Duke, Carolina de Nord, a pus la punct o metodă prin care, in interiorul unei fibre optice, informaţia transportată poate fi stocată şi la nivel de sunet cu o frecvenţă inaltă. Deşi datele convertite astfel nu pot fi stocate decăt preţ de o fracţiune de secundă, ele pot reprezenta exact soluţia de care generaţia următoare de reţele optice de mare viteză şi calculatoarele optice ar avea nevoie pentru stocarea temporară a informaţiilor, relatează New Scientist. Tehnologia se bazează pe utilizarea atomilor răciţi, ceea ce presupune o dotare costisitoare, temperaturi mici şi un laborator de echipamente destinate acestui scop.

CERN are un nou şef

Consiliul CERN, laboratorul european de fizică a particulelor, situat lăngă Geneva, in Elveţia, a ales un nou director general, in persoana fizicianului german Rolf-Dieter Heuer, relatează prestigioasa Science. Acesta va prelua conducerea instituţiei de cercetare pe următorii cinci ani, incepănd din ianuarie 2009. Heuer a lucrat deja la CERN intre 1984-1998 şi este considerat una dintre personalităţile europene in domeniul fizicii. Heuer a declarat că această funcţie este probabil "cea mai bună in cercetarea fizică de azi". Fizicianul german a condus din 2004 pănă in prezent divizia de cercetare pentru particule şi astroparticule a laboratorului german de fizică a particulelor de la Hamburg.

Â

Hidroavion inspirat din natura

Peştii zburători au stat la baza unei drone-hidroavion, dezvoltată de Universitatea din Michigan, relatează Science Daily. Avionul este primul de acest tip care poate să aterizeze şi să decoleze, fără echipaj uman de pe suprafaţa apei. Proiectul a fost prezentat oficialilor DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency) a Departamentului Apărării SUA şi are ca ţintă supravegherea constantă a suprafeţelor oceanice.

Â

Roboţi-Şarpe prin conducte

Cine ar putea să se tărască prin conductele cu probleme pentru a le rezolva? Evident, un robot in formă de şarpe. Cercetătorii greci Michael Sfakiotakis şi Dimitris Tsakiris, de la Fundaţia pentru Cercetare şi Tehnologie din Heraklion, au pus la punct un sistem prin care roboţii-şarpe pot naviga in siguranţă printr-un mediu ostil, relatează New Scientist. Aceştia au construit un robot serpentiform care este dotat cu două seturi de senzori in infraroşu ce pot distinge de la distanţă obiectele solide sau zidurile.

Panouri solare performante

Viitorul energetic al Statelor Unite constă in construirea unei vaste reţele de centrale solare, relatează Scientific American, intr-o analiză care evidenţiază avantajele clare ale unei astfel de tehnologii. In contextul in care preţurile mari la petrol şi benzină nu vor suferi fluctuaţii importante in viitorul apropiat şi mediu, panourile solare ar putea fi instalate in sud-vestul Statelor Unite, intr-o regiune care permite vaste desfăşurări de astfel de tehnologii, care ar putea reduce drastic dependenţa americanilor de combustibilii fosili.

×
Subiecte în articol: tehno