“Proiecţia va reprezenta o replică a podului original, a cărui lungime era de peste 1130 metri”, a declarat Miomir Korac. “Vom instala pe Dunăre câteva pompe care vor propulsa în aer picături de apă, în care laserele vor proiecta imaginea podului”, a explicat Korac. Podul fi proiectat doar pe malul sârbesc al Dunării.
În plus, o machetă a podului proiectat de arhitectul Apolodor din Damasc, lungă de 50 de metri, va fi instalată în apropierea sitului original.
Construit în perioada 103-105, podul a facilitat invazia trupelor romane în Dacia.
Restaurarea acestui sit se înscrie în cadrul unui proiect mai larg de punere în valoare a siturilor antice din Serbia, denumit “Itinerarium romanum Serbia”.
“Dorim să legăm între ele toate siturile romane din Serbia cu scopul de a populariza ştiinţa, arheologia, dar şi din motive economice, deoarece aceste situri au un mare potenţial turistic”, a explicat coordonatorul proiectului.
Proiectul a primit sprijin financiar din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) şi a unui consorţiu de bănci europene, în valoare de 13 milioane de euro.