Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va organiza pe 20 iulie o licitaţie pentru achiziţionarea unor servicii de proiectare privind trecerea la transmisia digitală, format DVB-T, a programelor de televiziune, valoarea estimată a contractului ridicându-se la 833.000 euro.
Potrivit oficialilor, scopul acestui contract este realizarea unui proiect pentru planul de frecvenţe pentru trei multiplexe DVB-T cu acoperire naţională pe teritoriul României, bazat pe planul adoptat în cadrul Conferinţei Regionale pentru Radiocomunicaţii 2006, pe amplasamentele existente ale SNR din reţelele TVR 1 şi TVR 2, precum şi pe utilizarea antenelor existente în polarizare orizontală.Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T) reprezintă standardadul organizaţiei europene de profil DigiTAG pentru transmiterea televiziunii digitale terestre.
Prestarea viitoarelor servicii de proiectare va avea loc în 80 de amplasamente aparţinând SNR la nivel naţional. Durata contractului va fi de 12 luni de la data atribuirii. Cuantumul garanţiei de bună execuţie va reprezenta 10% din preţul contractului fără TVA.
Potrivit unui proiect al Ministerului Comunicaţiilor privind trecerea la televiziune digitală, niciun emiţător analogic de televiziune nu va mai emite pe teritoriul României după 1 ianuarie 2012, dată la care se va încheia şi tranziţia de la serviciile de televiziune analogice la cele în format digital de tip DVB-T.
De asemenea, până la finele anului 2015, peste 99% din populaţia României va beneficia de acoperire cu servicii de televiziune digitală, cel puţin pentru posturile publice naţionale de televiziune. Din punct de vedere tehnic, transmisia digitală terestră constă în digitizarea şi comprimarea informaţiei în format Moving Picture Experts Group - 2 (MPEG-2) sau MPEG-4.
Trecerea televiziunilor de la analogic la digital în România va începe în acest an, până la 1 august, urmând să se acorde prin licitaţie comparativă mai multe multiplexuri pentru transmisia a 14 televiziuni în format digital la nivel naţional.