Decizia juraţilor a tăiat respiraţia celor prezenţi în sala de judecată şi a stârnit bucuria avocaţilor Oracle, care lucrează de câţiva ani la acest caz, transmite Reuters.
Daunele uriaşe eclipsează estimările proprii ale SAP, de ordinul zecilor de milioane de dolari, şi au propulsat acţiunile Oracle cu 1,5% pe bursa de la New York, în timp ce titlurile listate în SUA ale grupului german au scăzut cu 1,4%.
Reprezentanţii SAP, cel mai mare dezvoltator de software din Europa, s-au declarat dezamăgiţi de verdict şi ar putea încerca să convingă judecătorul să reducă penalizarea sau să facă apel într-o instanţă superioară.
“Suntem, desigur, dezamăgiţi de acest verdict şi vor urma toate căile posibile, inclusiv o moţiune postproces şi apel, dacă va fi necesar”, se arată într-un comunicat al SAP.
SAP a recunoscut că o fostă subsidiară, cumpărată în 2005 şi desfiinţată în 2008, a descărcat ilegal milioane de fişiere Oracle. Grupul german estima că este dator cu 40 de milioane de dolari, în timp ce Oracle a cerut cel puţin 1,65 miliarde de dolari. La un moment dat, în timpul procesului s-a vorbit chiar de sancţiuni de până la 4 miliarde de dolari.
Avocaţii Oracle, cel mai mare producător american de software, susţin că aplicarea verdictului ar marca cea mai mare sancţiune impusă vreodată într-un caz de încălcare a drepturilor de autor.
Totodată, un reprezentant legal al Oracle avertizează SAP că, dacă va face apel la decizie, ar putea risca rejudecarea procesului, caz în care s-ar expune la sancţiuni mai dure.
Ultimele trei săptămâni ale procesului au fost urmărite atent de presă şi de marile companii din industria IT. Printre martorii citaţi s-au numărat şeful Oracle, Larry Ellison, acuzat de SAP că a “scos din burtă” suma cerută drept daune. Prin boxa martorilor au mai trecut preşedintele Oracle, Safra Catz, şi Bill McDermott, unul dintre directorii generali ai SAP, care şi-a cerut scuze faţă de Oracle pentru conduita angajaţilor fostei divizii.
Un alt “martor-vedetă” aşteptat în instanţă a fost Leo Apotheker, fost director general al SAP, în prezent CEO al Hewlett-Packard, care însă nu a fost de găsit. Pentru a ataca şi HP, rival pe piaţa de servere, Oracle a încercat să-l lege pe Apotheker de operaţiunile subsidiarei care s-a făcut vinovată de furtul de software, dar nu a reuşit să aducă dovezi în acest sens.