x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TELECOMUNICATII - Greu cu 3G-ul

TELECOMUNICATII - Greu cu 3G-ul

de Alexandru Radescu    |    28 Dec 2006   •   00:00
TELECOMUNICATII  -  Greu cu 3G-ul

Doar 6% din totalul utilizatorilor de telefonie mobila din Europa sunt abonati 3G, procentul fiind dublu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Doar 6% din totalul utilizatorilor de telefonie mobila din Europa sunt abonati 3G, procentul fiind dublu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Operatorii au cumulat aproximativ 40 de milioane de clienti.

Optiunile pe care le-a deschis o retea 3G pentru utilizatorii de telefonie mobila s-au "invartit" in jurul cuvantului "download". Se descarca puzderie de videoclipuri, melodii intregi, secvente de emisiuni de stiri sau sportive etc. Apelurile video au ramas doar moft, mai punem navigarea pe internet si cititul mailurilor pe telefon si toata lumea se gandeste acum la sumele de miliarde de euro platite pentru licente. Pana la nivelul 4G mai e, asa ca operatorilor le ramane sa contabilizeze fiecare abonat 3G, chit ca sunt destui care platesc suma lunara fara sa utilizeze nici o "favoare" a generatiei a 3-a. Incet incet, europenii au adunat 40 de milioane de abonati 3G, acesta fiind totalul la sfarsitul semestrului al treilea din 2006, respectiv 6% din totalul utilizatorilor de telefonie mobila, dupa cum reiese din raportul The Mobile World. Cei mai multi abonati sunt in Italia, 14,6 milioane, urmeaza Marea Britanie cu 6,6 milioane si Germania cu 5 milioane de clienti.

Romania 3G. Ultimele cifre prezentate de operatorii de la noi din tara raman neactualizate. Vodafone a anuntat peste 230.000 de utilizatori 3G in septembrie, operatorul lansand intre timp si 3,5G sau HSDPA - High Speed Donwlink Packet Access. Din partea competitiei, estimarile Orange cumuleaza si clientii EDGE: in jur de 250.000 pana la sfarsitul anului. De mentionat ca Vodafone Romania a lansat serviciile 3G in aprilie 2005, iar Orange, in luna iunie a acestui an. In ceea ce priveste ultimele doua licente 3G, acestea au fost adjudecate de RDS si Zapp. In luna februarie se asteapta o "lansare" din partea RDS, in timp ce Zapp va demara din luna ianuarie implementarea proiectului in Bucuresti si in alte 24 de localitati.

×
Subiecte în articol: IT