Firma sud-coreeană Shinheung, unul dintre furnizorii Samsung, a început lucrările la prima hală din parcul industrial Eurobusiness Parc Oradea, unde va începe producţia în luna iulie, valoarea investiţiilor urmând să ajungă la 20 milioane de euro.
"Firma coreeană Shinheung a început lucrările de câteva zile, pentru că până la sfârşitul lunii iunie vrea să finalizeze amenajarea primei hale", a declarat primarul din Oradea, Ilie Bolojan, citat de corespondentul Mediafax. Compania produce piese din mase plastice pentru aparatură electrică şi electronică.
Pentru ca lucrările să poată decurge fără probleme, parcul industrial a fost conectat la reţeaua de curent electric, iar municipalitatea a făcut demersuri pentru racordarea la reţelele de apă şi canalizare. În această lună vor începe lucrările de amenajare a unui sens giratoriu la intrarea în parc, pentru a asigura accesul în şantier.
"Pentru că nu mai putem aştepta, primele lucrări vor fi realizate din fondurile Primăriei, urmând ca în cea de-a doua parte a anului să primim şi fonduri europene", a declarat Ilie Bolojan.
Primăria este presată să înceapă lucrările în parc de către companiile care doresc să îşi amenajeze viitoarele spaţii de producţie.
"Firma coreeană a plătit bugetului local nu mai puţin de patru miliarde de lei vechi (400.000 de lei) pentru autorizaţia de construcţie, fapt pentru care nu pot decât să îi mulţumesc. Viteza de reacţie a Primăriei a fost, ca de obicei, slabă când a fost vorba de eliberarea avizelor necesare, dar am luat ritmul de lucru al companiei ca pe o lecţie", a spus primarul.
Prezent la conferinţa de presă, Seo Wong Cheol, directorul companiei Shinheung, a spus că lucrările vor continua în ritm susţinut.
"Vom investi în fabrica de la Oradea 20 de milioane de euro. Vrem să începem producţia din 1 iulie şi să ajungem încă din acest an la 200 de angajaţi", a declarat el.
Compania este prima din cele 15 care au concesionat teren în viitorul parc industrial. Printre investitorii străini atraşi de oportunităţile de la Oradea se numără Decoletaje & Conjuntos, Auxim şi Microrom. Investitorii locali sunt reprezentaţi de Congips, Perind, Simbac, Tamira Pan, Vest Euro Marketing, Rozoti Prod Com, Carbenta Com, Elisis, Ekobyo, Anander, Hexi Prod şi Premium Part.
Cele 15 firme au concesionat 21 de hectare de teren şi s-au obligat să creeze 900 locuri de muncă. Numai în acest an, municipalitatea va atrage la bugetul local circa 300.000 de lei din taxele şi impozitele încasate de la firmele din parcul industrial.