Orice circuit blocat perturbă funcţionarea întregului sistem din care face parte. În corpul uman, sângele, apa, aerul, limfa, biocurenţii, alimentele etc. sunt fluide purtătoare de energie, necesare vieţii. Perturbarea circulaţiei vreuneia dintre ele declanşează boala.
Cu această ocazie, blocajul creează acumulări de substanţe toxice, care, nemaifiind eliminate, otrăvesc organismul. Restabilirea circulaţiei acestor fluide cu ajutorul masajelor sau manevrelor osteopatice conduce la deblocarea funcţiilor afectate şi la eliminarea deşeurilor toxice din corp. Muşchii şi articulaţiile blocate împiedică funcţionarea corectă a tuturor sistemelor. Astfel, acţionând asupra cauzelor bolilor, dispar efectele sub formă de simptome la diverse organe.
De exemplu, o migrenă provine deseori de la o vertebră blocată. Cayce spune că fiecare vertebră este în legătură cu un organ din corp. Însă fiecare manevră mecanică asupra corpului, ca de altfel orice tratament medical, sunt numai corective. "Vindecarea este făcută de Natură, adică de Forţa Divină."
ALIMENTELE, MEDICAMENTE
Alimentele trebuie să le considerăm medicamente, căci ele ajută la menţinerea şi regăsirea sănătăţii. "Nu mâncaţi niciodată atunci când staţi culcat, când sunteţi foarte obosit, iritat sau chiar furios. Niciodată nu trebuie să vă alimentaţi în acele momente, înţelegeţi? Şi, de asemenea, niciodată nu mâncaţi ceea ce nu vă place." Cayce ne aminteşte apoi de alimentele nefaste pentru organism, cum sunt prăjelile, produsele de patiserie, dulciurile, amidonul, grăsimile animale prăjite, pâinea albă, zahărul alb, orezul alb etc.
În general, trebuie evitate produsele rafinate, fiind indicate legumele, salatele, fructele de mare, peştele, lactatele şi zaharurile nerafinate. "Zaharurile sunt necesare pentru construirea corpului, ele favorizând fermentaţia normală în sistemul digestiv. Deci, de două-trei ori pe săptămână, consumaţi miere pe pâine, căci va furniza combustibilul necesar corpului."
"Legumele reconstruiesc materia cenuşie cu mult mai repede decât carnea şi zaharurile! Zilnic trebuie consumate legume crude ca varza, salata, ţelina, morcovii, ceapa, roşiile. Un regim normal trebuie să conţină măcar trei legume care cresc deasupra solului şi o legumă rădăcinoasă." Dacă se consumă carne, este de preferat cea de pasăre sau miel, mult peşte, arareori slănină şi carne de porc, fără consum de carne crudă.
Toate produsele folosite în alimentaţie este bine să provină din zonele în care ne desfăşurăm viaţa. "Şunca sau grăsimile să nu fie folosite la gătitul legumelor... Alimentele fierte, fripte sau făcute la grătar sunt cu mult mai bune pentru sănătate decât orice prăjeală... Evitaţi excesul de grăsimi sau de alimente prăjite în grăsime, fie de porc, oaie, vită sau pasăre. Folosiţi mai mult partea slabă. Consumaţi lactate, ouă crude sau fierte, dar provenite de la animale sau păsări hrănite sănătos."
CONSERVELE DISTRUG VITAMINELE
Alimentele consumate după ce au fost conservate nu sunt recomandate. "Unele fructe şi legume sunt distruse mai mult ca altele... Fructele îşi pierd mai ales vitaminele... Unele sunt denaturate prin congelare. Cât despre legume, multe dintre vitaminele lor dispar... Valoarea alimentelor depinde de factori diverşi, de timpul de conservare, durata pregătirii în bucătărie. Astfel, trebuie să ştim că valoarea nutritivă a cafelei se păstrează 20-25 de zile după ce a fost prăjită.
La fel se întâmplă şi cu celelalte alimente, mai ales legumele, care îşi pierd valoarea nutritivă după ce au fost recoltate în tot atâtea ore în câte zile şi-o pierde cafeaua." După două zile de la congelare, nici un aliment nu ar mai trebui consumat. "Consumaţi cât mai multe legume crude. Faceţi din ele salate cu sosuri care să aibă ulei de măsline, ceea ce va favoriza asimilarea diverselor alimente, lăptuci, napi, varză, roşii coapte de grădină... Roşiile sunt bune pentru organism, dar numai dacă s-au copt în grădină. Nu atunci când au fost culese şi coapte forţat."
Este ciudat la Cayce că a recomandat consumul de gelatină, mai ales cu legume crude, justificând că "favorizează activitatea glandelor şi le ajută să extragă vitaminele din alimentele ingerate". Vorbeşte, mai ales, de consumul morcovilor cruzi în gelatină, la care se folosesc şi părţile lor superioare care ies din pământ. Gelatina, spune el, ajută la îmbunătăţirea vederii.
Cojile de cartofi sunt, de asemenea, remarcabile pentru rezultatele lor în tratarea reumatismelor, problemelor dentare şi în prevenirea albirii părului. Cartofii bine spălaţi şi copţi sunt folosiţi mai ales pentru cojile lor şi mai puţin pentru conţinut (dar să nu fie trataţi chimic). Coaja cartofului "conţine săruri minerale care sunt bune pentru organism. Chiar dacă aceste coji de cartofi sunt fierte îndelung, ar fi excelent să consumăm apa în care au fiert...
Nu consumaţi prea mulţi cartofi, doar coaja, care poate fi consumată oricând şi oricât. Căci aceste coji de cartofi sunt tonifiante, ele ne aduc forţă şi elemente care favorizează activităţile glandulare din organism". Cojile de cartofi aplicate sub formă de cataplasme pe ochi timp de două ore, în întuneric, înlătură oboseala oculară.
Cayce face recomandări şi în ceea ce priveşte pregătitul alimentelor. El recomandă folosirea aburului la pregătirea mâncării, căci astfel sunt distruse cel mai puţin vitaminele. De asemenea, este benefică pentru legume coacerea lor, pentru că astfel ele vor putea fi consumate în suc propriu. O coacere sănătoasă se face în vase de lut, emailate sau de sticlă. Folosirea vaselor din aluminiu este toxică pentru "orice organism, mai ales pentru cei care suferă de boli cronice, de exemplu hepatita...
Ele produc tulburări la nivelul rinichilor şi circulaţiei hepatice, perturbând eliminarea acidului uric prin rinichi".
ECHILIBRUL BAZĂ-ACID
O mare importanţă acordă Cayce echilibrului bază-acid din organism. Obezitatea, anginele, tulburările intestinale şi gastrice sunt provocate de un dezechilibru al pH-ului în tot corpul, apreciază el. "Păstraţi alcalinitatea corpului. Microbii care joacă un rol în răceală (guturai, anghină, gripă) nu pot trăi în mediu alcalin (bazic). Deci, nu încurajaţi excesele de acid în organismul dumneavoastră. "Un regim normal trebuie să fie 20% acid şi 80% alcalin...
Fructele proaspete şi uscate, legumele, cu excepţia leguminoaselor ca mazărea, lintea, fasolea, dar şi lactatele creează un mediu alcalin." Imunitatea corpului împotriva bolilor contagioase se poate păstra neavând nevoie de vaccinuri, ci cu ajutorul morcovilor, ţelinei şi a salatelor... Alimentele care strică echilibrul în corp, creând aciditate, sunt: grăsimile animale, uleiurile vegetale, cerealele, pâinea, prăjiturile, orezul alb, zaharurile, nucile, cărnurile, gălbenuşul. Nu se combină fructele acide cu derivatele din grâu la aceeaşi masă. Nu se recomandă cafeaua şi nici ceaiul, mai ales împreună cu laptele.
TERAPIE CU PIETRE PREŢIOASE
În lecturile sale, Cayce vorbeşte şi el despre efectul terapeutic al pietrelor preţioase, dure şi semidure, purtate pe piele. Aceste pietre, remarcă el, concentrează în ele energiile cosmice, stimulând sau blocând funcţiile corpurilor fizic şi mental. Fiecare persoană este compatibilă cu vibraţiile produse de o anumită piatră care, purtată de aceasta, ajută în echilibrarea energiilor corpului respectiv sau incompatibilă cu vibraţiile specifice altei pietre, care, purtată, îi produce dezechilibre energetice, deci afecţiuni.
Despre perle însă, dacă sunt veritabile, spune că nu provoacă probleme corpului. "Perla ar trebui purtată direct pe corp, adică în contact cu pielea. Căci vibraţiile sale vindecă... Perla a fost produsă de iritaţii (provocate de pătrunderea unui corp străin în moluscă). De aici puterea sa de a construi mecanismele de apărare a organismului." Despre rubin spune că, dacă "este ţinut în contact cu corpul, el va aduce acestuia putere, forţă, vigoare pentru asumarea obiectivelor".
Lapis lazuli şi jadul, pietre verzi, sunt purtătoare de vibraţii de vindecare datorită acestei culori, deoarece culoarea pietrelor este în legătură cu culorile aurei unei persoane şi trebuie să existe armonie între ele. El nu aminteşte despre binefacerile tuturor pietrelor, ci spune numai despre pietrele legate de lecturile date anumitor persoane.
CROMOTERAPIE
El mai aminteşte şi de terapia prin culoare, spunând că există o legătură între cele şapte culori şi cei şapte centri glandulari ai corpului uman. "În lumea materială, aşa cum ştiu, vibraţia este însăşi esenţa culorii. În calitate de culoare, în calitate de vibraţie, ea ajunge la conştiinţă, datorită acestor diverşi centri glandulari..."
Astfel, culorile creează stări, de exemplu roşul reprezintă furia, albastrul tristeţea, însă la fiecare individ produc stări de intensităţi diferite. Iată ce culori corespund fiecărui centru glandular: roşul - gonadelor, oranjul - celulelor Lyden, galbenul - plexul solar, deci suprarenalelor, verdele - timusului, albastrul - tiroidei, indigoul - glandei pineale şi violetul - glandei pituitare. Dacă aceste culori sunt şterse, cenuşii, starea de sănătate este precară, iar dacă ele sunt strălucitoare şi clare, evoluţia sănătăţii este armonioasă, fără a ascunde afecţiuni.
Culorile din jurul nostru "alimentează" culoarea, deci şi funcţia corespunzătoare glandei respective. "Purtaţi pe corp mov, albastru, lavandă şi obiecte strălucitoare, adăugaţi o anumită muzică armonioasă. Aceste vibraţii vor restabili puţin câte puţin starea normală mentală şi fizică, dacă se perseverează totuşi în tratament... În aceste cazuri, când este nevoie să modificăm vibraţiile (unui corp bolnav), proiectarea de lumină verde este de preferat, căci verdele este o culoare cu putere vindecătoare.
Şi când există formaţiuni maligne, lumina verde va fi mai eficientă decât celelalte culori sau decât razele X, care distrug ţesuturile, dar nefiind capabile să elimine ceea ce a fost distrus, provocând revenirea bolii la anumite radiaţii."
Mulţi se feresc de culoarea neagră, considerând-o legată de moarte. "Ea simbolizează renunţarea, purificarea pe care o căutăm, moartea simbolică a relelor pasiuni, a ego-ului", ajutând la progresul către aspiraţiile noastre.
Culorile nu influenţează numai individul, ci şi grupuri de persoane, colectivităţi, care vibrează la anumite nuanţe. "Căci fiecare oraş are culoarea sa", care contribuie la starea de echilibru a locuitorilor săi. Culorile din jur sunt absorbite ca lumina Soarelui prin ochi, piele, mucoase atunci când mâncăm.
MELOTERAPIE
După cele câteva aspecte legate de terapia prin culoare se remarcă o apreciere a muzicii în terapie. "Sunetele, muzica şi culorile pot contribui mult la crearea vibraţiilor adecvate, ce convin indivizilor perturbaţi, fie mental sau fizic (adică bolnavi în corp sau spirit)..." Fiecare entitate vibrează pe anumite lungimi de undă, exacte. Orice boală sau perturbare creează în corp vibraţii opuse, adică necoordonate, în dezacord cu corpul/ inteligenţa/ spiritul acelui individ.
"Şi... dacă se folosesc anumite vibraţii, se observă o reacţie. Anumite vibraţii sunt necesare în calitate de contrapunct; ele sunt necesare ca să provoace o modificare (a bolii)."
"Cântaţi când munciţi, fredonaţi pentru dumneavoastră, nu pentru a fi auziţi de ceilalţi, ci pentru dumneavoastră!"
Se recomandă incantaţia "A - R - E - I - O - OUM", care ridică vibraţiile celui care o intonează, având putere vindecătoare. Sunt incantaţii care indică influenţa energiilor spirituale deasupra forţelor materiei terestre, crescând durata vieţii.
Numeroase lecturi vorbesc despre aromoterapie, despre importanţa parfumurilor ca mijloc terapeutic. Această foarte veche terapie egipteană a fost reluată şi modernizată. Uleiurile esenţiale şi parfumurile făceau parte din tratamentele folosite în vechiul Egipt pentru eliminarea afecţiunilor. Esenţa de levănţică, de exemplu, era folosită pentru ridicarea vibraţiilor, provocând o dezintoxicare a organismului.
Ea stimulează activitatea glandelor endocrine şi ajută la eliminarea toxinelor. Este vorba despre levănţica naturală, căci esenţele naturale au efectul dorit, folosirea parfumurilor sintetice fiind "ca şi cum am folosi umbra unui lucru real".