x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro RIO 2016 JO 2016: Arestarea preşedintelui Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene, "un pas important" în cadrul anchetei

JO 2016: Arestarea preşedintelui Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene, "un pas important" în cadrul anchetei

17 Aug 2016   •   22:58
JO 2016: Arestarea preşedintelui Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene, "un pas important" în cadrul anchetei

Arestarea preşedintelui Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC), Patrick Hickey, în timpul Jocurilor de la Rio de Janeiro, este "un pas important" în cadrul anchetei deschise de poliţia din metropola braziliană, a declarat un responsabil al acesteia, Ronaldo Oliveira, citat de AFP.

După cum s-a anunţat, preşedintele Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene, irlandezul Patrick Hickey, a fost arestat pentru vânzare ilegală de bilete la Jocurile de la Rio.

Poliţiştii au executat "un mandat de arestare şi de captură vizându-l pe irlandezul Patrick Joseph Hickey, membru al Comitetului Internaţional Olimpic. El a fost arestat" în zori, a precizat poliţia braziliană într-un comunicat.

Hickey, 71 de ani, care din 1989 este preşedintele Comitetului Olimpic Irlandez, a fost arestat într-un hotel din Barra da Tijuca, la vest de Rio, aflat în apropierea satului olimpic.

"Poliţia i-a adus la cunoştinţă acuzaţiile de asociere de răufăcători, vânzare ilegală de bilete şi ambush marketing", care constă în a profita de un eveniment puternic mediatizat pentru a obţine vizibilitate, fără a fi partener oficial al acestui eveniment, a indicat comisarul Aloysio Falco, într-o conferinţă de presă.

Hickey s-a simţit rău când a fost arestat şi a fost transportat la spitalul Samaritano, din Botafogo, cartier din zona de sud a metropolei Rio de Janeiro.

"Medicul a văzut că tensiunea lui este bună, dar cum el (Hickey) era puţin în stare de şoc, medicul ne-a cerut permisiunea - pe care i-am acordat-o - (...) să-l ducă la spital pentru examene suplimentare", a declarat Ronaldo Oliveira, director pentru anchete speciale în cadrul Poliţiei civile de Rio, în conferinţa de presă.

"Astăzi, noi am făcut un pas important (în anchetă), am reuşit să arestăm şi să facem percheziţii într-un hotel din Barra da Tijuca şi să arestăm un membru al Comitetului Internaţional
Olimpic, preşedintele Comitetului Olimpic Irlandez. Cu această arestare şi cu altele, vom progresa în anchetele noastre", a subliniat Oliveira.

Poliţia braziliană anunţase, luni, că a emis patru mandate de arestare, unul dintre acestea împotriva britanicului Marcus Evans, preşedintele clubului englez de fotbal Ipswich Town (liga a doua), în cadrul unui scandal de vânzare ilegală a biletelor pentru Jocurile de la Rio.

Săptămâna trecută, poliţia din Rio a arestat un irlandez specializat în vânzarea ilegală a biletelor pentru JO 2016, precum şi alţi zece brazilieni ce vindeau bilete cumpărate cu carduri de credit piratate.

Irlandezul Kevin James Mallon, reţinut în ziua deschiderii JO 2016, este unul din conducătorii companiei britanice THG Sports, ce a fost autorizată să vândă bilete pentru JO din 2012 de la Londra şi cele din 2014 de la Soci, dar nu şi pentru cele de la Rio.

"Pentru a ascunde asta, el le-a vândut în oferte bilete + hotel, oferte VIP, ca să câştige mult mai mulţi bani pentru un bilet", a explicat Aloysio Falcao, comisar însărcinat cu această anchetă.

Preşedintele THG a fost arestat în 2014 pentru o afacere asemănătoare, legată de Cupa Mondială de fotbal din Brazilia.

Poliţia a confiscat 781 de bilete ce erau vândute la preţuri foarte ridicate. Cele pentru ceremonia de deschidere erau vândute cu 8.000 de dolari (7.200 de euro), în condiţiile în care oficial preţul cel mai ridicat era de 1.300 de dolari (1.200 de euro).

Traficul a generat o reţetă "de cel puţin 10 milioane de reali (2,8 milioane de euro)", potrivit lui Ricardo Barbosa, de la unitatea antifraudă a poliţiei din Rio.
AGERPRES

×