x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro RIO 2016 RIO 2016: Acuzații în premieră ale halterofilului Izzat Artikov

RIO 2016: Acuzații în premieră ale halterofilului Izzat Artikov

19 Aug 2016   •   15:22
RIO 2016: Acuzații în premieră ale halterofilului Izzat Artikov

Halterofilul kirghiz Izzat Artikov, primul medaliat de la Jocurile Olimpice de la Rio exclus pentru dopaj, a anunţat vineri pentru AFP că va face apel şi îl acuză pe rivalul său francez Bernardin Kingue Matam că l-a dopat fără ştirea sa.

"Sigur că voi face apel împotriva deciziei de a mi se retrage medalia de bronz. Este nedrept", a declarat Artikov. "Nu m-am dopat niciodată. Am obţinut cinstit această victorie", a adăugat el, afirmând că este "în stare de şoc".

"Îl suspectez pe halterofilul francez că mi-a pus produse dopante în băutură sau în mâncare. Tot acest tărăboi a început cu declaraţiile lui şi cu îndoielile pe care le-a exprimat în legătură cu victoria mea", a mai spus el.

După competiţie, Bernardin Kingue Matam, clasat pe locul 8, a spus că se îndoieşte în privinţa corectitudinii adversarilor săi, explicând că "aştepată rezultatul controalelor antidoping".

"Dacă Federaţia internaţională şi CIO fac lucrurile corect, cred că voi putea câştiga patru locuri, fiindcă primii cinci nu sunt 'clean'", a continuat el.

Artikov, medaliat cu bronz la categoria 69 kg, a fost testat pozitiv la stricnină, un stimulant al sistemului nervos central şi al circulaţiei, a precizat Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS).

TAS a fost însărcinat pentru prima oară de CIO să judece cazurile de dopaj în primă instanţă, ca şi în apel.

Medalia de bronz la total ar urma să-i revină columbianului Luis Javier Mosquera Lozano. Aurul a fost câştigat de chinezul Shi Zhiyong Shi, iar argintul a intrat în posesia turcului Daniyar Ismayilov.

Într-un comunicat, agenţia kirghiză pentru Tineret şi Sport a anunţat că Federaţia kirghiză de haltere "pregăteşte un apel la TAS" împotriva excluderii lui Artikov.
AGERPRES

×