x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro RIO 2016 RIO 2016. Jocurile Olimpice au fost declarate deschise!

RIO 2016. Jocurile Olimpice au fost declarate deschise!

06 Aug 2016   •   07:36
RIO 2016. Jocurile Olimpice au fost declarate deschise!
Sursa foto: captura video

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro a avut loc, vineri seara, pe Stadionul Olimpic Maracana, în acordurile melodiei ''Aquele Abraco'', în interpretarea lui Luiz Melodia.

Apoi, Paulinho da Viola a interpretat imnul naţional al Braziliei.

Spectacolul, desfăşurat sub o regie semnată de Daniela Thomas, Fernando Meirelles şi Andrucha Waddington, a avut în fruntea distribuţiei cântăreţe afro-braziliene din toate generaţiile. Pe de o parte, a fost prezentă cântăreaţa de samba Elza Soares, denumită şi Tina Turner din Brazilia, în vârstă de 79 de ani, care a fost căsătorită cu fotbalistul Garrincha. Nu a lipsit nici noua senzaţie muzicală de la Rio de Janeiro, MC Soffia, de numai 11 ani.

Show-ul a făcut incursiuni în etapele care au marcat istoria locală, colonizarea portugheză, evocarea sclaviei sau zborul pionierului aviaţiei Alberto Santos-Dumont, la începutul secolului XX. Nu a lipsit supermodelul Gisele Bundchen, la ultima sa defilare.

Ceremonia a continuat cu defilarea delegaţiilor sportive, iar componenţii acestora au primit, în premieră, misiunea de planta fiecare o sămânţă a unui copac într-un ghiveci, acestea urmând să fie transplantate apoi în zona Deodoro, într-o pădure a sportivilor.

La ceremonia de deschidere participă 5.500 voluntari, cu 5.000 de costume, vor defila 207 delegaţii şi 11.456 sportivi. România va participa la JO 2016 cu o echipă formată din 96 de sportivi, portdrapel la ceremonie fiind gimnasta Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică în 2004, la Atena.

Potrivit estimărilor federaţiilor naţionale, România are ca obiectiv cucerirea a 6-8 medalii la Rio, faţă de 9 câte a câştigat la Londra, în urmă cu patru ani (2-5-2), când a aliniat 103 sportivi la 14 sporturi.

Jocurile de la Rio, prima ediţie din America de Sud a marii competiţii polisportive, au fost atribuite metropolei braziliene în 2009 şi se vor desfăşura până în data de 21 august.

Aproape 40 de şefi de state asistă la ceremonia de deschidere, mult mai puţini faţă de ediţiile precedente ale Jocurilor, Beijing 2008 şi Londra 2012. Brazilia este reprezentată de preşedintele interimat Michel Temer, în timp ce preşedinta suspendată a ţării, Dilma Rousseff, lipseşte, la fel ca şi Luiz Inacio Lula da Silva, preşedintele anterior al Braziliei, artizanul acordării organizării Jocurilor.

Sportivii se vor întrece la 28 de discipline sportive, în 306 probe, marea competiţie polisportivă urmând să se încheie în data de 21 august. Sporturi care au fost (re)introduse la această ediţie sunt rugby-ul, cu varianta sa în 7, şi golful.

În premieră, la Jocuri va participa o echipă a refugiaţilor, formată din zece sportivi. Cele mai mari delegaţii sunt cele ale Statelor Unite, cu 554 de sportivi, ale Braziliei, 465 sportivi, şi Germaniei, 425 sportivi, etc.

Jocurile sunt găzduite de 32 de baze sportive, dintre care şase îndeplineau deja cele mai înalte standarde competiţionale, iar nouă dintre cele existente au fost renovate. Zece arene au fost ridicate special pentru JO 2016 şi vor deveni permanente, iar alte noi şapte sunt temporare. Toate sunt împărţite în patru mari zone olimpice: Barra, Copacabana, Deodoro şi Maracana.

Preşedintele interimar al Braziliei, Michel Temer, va fi cel care va declara deschise Jocurile Olimpice de la Rio.
AGERPRES

×