x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Dumitru Chiriță, președinte ANRE: Promovarea resurselor regenerabile trebuie să se facă în mod obligatoriu cu stocare

Dumitru Chiriță, președinte ANRE: Promovarea resurselor regenerabile trebuie să se facă în mod obligatoriu cu stocare

26 Mai 2022   •   16:02
Dumitru Chiriță, președinte ANRE: Promovarea resurselor regenerabile trebuie să se facă în mod obligatoriu cu stocare
Sursa foto: Dumitru Chiriță/a3

Promovarea resurselor regenerabile trebuie să se facă în mod obligatoriu cu stocare, spune Dumitru Chiriță, președinte ANRE, la Conferinţa Naţională "Energia regenerabilă, soluţia antisărăcie şi şansa pentru independenţă", organizată de Antena 3 şi Jurnalul.

"Promovarea resurselor regenerabile trebuie să se facă în mod obligatoriu cu stocare. Subliniez ca toate proiectele care vor fi finanțate din fonduri nerambursabile, să fie finanțate doar în măsura în care au stocare. Noi am evaluat nevoia de stocare pentru țintele asumate de către România, undeva la 3000 MW, nu neapărat în baterii, trebuie să fie făcută stocarea. Poate fi făcută și în baraje, lacuri de acumulare. Fără această stocare, echilibrarea sistemului prin perspectiva celor 10-12000 MW este imposibilă sau greu de realizat pentru că echilibrarea se poate face doar cu energia din afara granițelor României. 

Anul acesta a fost bun pentru cei care au vrut să investească în regenerabile și care sunt deja în faza de a realiza aceste investiții. Am dat autorizații de înființare pentru investiori care însumează peste 1000 MW, fără să mai aștepte fonduri nerambursabile", explică Dumitru Chiriță.

El a făcut referire și la dezvoltarea segmentului de prosumatori.  

"Este o evoluție spectaculoasă în zona prosumatorilor. Dacă în 2019 aveam 300 de prosumatori, astăzi avem peste 14.000 de prosumatori care însumează o putere instalată de aproape 100 MW. Estimez ca până la orizontul 2030 să ajungem la o putere instalată de peste 700-800 MW. Acești prosumatori se vor racorda la rețeaua de medie și joasă tensiune. De aceea vom lucra intens cu operatorii de distribuție pentru ca aceștia să încurajeze racordarea prosumatorilor la rețea astfel încât ritmul să fie unul alert și timpii foarte scurți.

Salut colaborarea cu Transelectrica pentru a transparentiza capacitățile disponibile fără lucrări de întărire. Însumate aceste capacități se ridică la 7000 MW cu perspectiva, după realizarea lucrărilor de întărire pe cheltuielile Transelectrica, să ajungă la 14000 MW. Suntem într-un trend foarte bun", spune oficialul.

Președintele ANRE a atras însă atenția că  România trebuie să dezvolte capacități de producție de panouri solare și invertoare deoarece nu se găsesc invertori pentru prosumatori. 

 

×
Subiecte în articol: anre Dumitru Chiriţă