x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Tensiuni în România

Tensiuni în România

11 Dec 2009   •   00:00

La 11 decembrie 1989, Radio Europa Liberă difuza o ştire preluată de la Radio Budapesta, ştire referitoare la atitudinea autorităţilor române faţă de câţiva ziarişti maghiari:


"TREI JURNALIŞTI MAGHIARI, EXPULZAŢI DIN ROMÂNIA"
"Trei jurnalişti de la cotidianul Partidului Socialist maghiar, Nepszabadsag, au fost expulzaţi din România. Potrivit Radio Budapesta, nişte ziarişti (a căror identitate nu a fost dezvăluită) încercau a se întâlni cu pastorul László Tokés la el acasă, la Timişoara, în vestul României.

Potrivit sursei menţionate, cei trei au fost reţinuţi şi percheziţionaţi. Toate bunurile lor au fost confiscate, inclusiv filmele. La radio s-a mai spus că, în momentul expulzării, ziariştilor li s-a spus să nu mai calce în România în următorii cinci ani.

Ungaria a protestat la adresa României din cauza situaţiei pastorului Tokés . Mátyás Szurös, preşedintele în exerciţiu al Ungariei, a spus că Tokés face subiectul unor «continue hăr­ţuieli, persecuţii şi ameninţări», din cauză că a criticat Guvernul ro­mân şi a sprijinit minoritatea maghiară. "


"CETĂŢENE CEAUŞESCU"

REL a difuzat şi o scrisoare deschisă a unui cetăţean român şi adresată conducătorului unei Românii descrise ca sumbre, un tărâm al plângerii şi al corupţiei.

"Îţi scriu această scrisoare şi ţi-o trimit prin intermediul Europei Libere, deoarece sunt convins că poşta RSR-istă nu este în stare să ţi-o înmâneze.

Nu te mira că mă adresez cu cuvântul «cetăţene», dar «tovarăş» cu mine nu mai poţi fi, deoarece m-ai exploatat şi mi-ai luat bucata ultimă de la gura mea şi a copiilor mei, şi deci nu pot să-ţi spun «tovarăşe». Iar, domnule, nici atât, deoarece, după părerea mea, pentru a fi domn trebuie să-ţi însuşeşti nişte calităţi care trebuie asimilate de la şcoală şi în familie. De când te cunosc şi ţi-am auzit dis­cursurile interminabile, foloseşti aceleaşi cuvinte. De altfel, toate indicaţiile preţioase care le dai se transformă în rezultate catastrofale.

Ţi-ai format o armată de căţei şi trepăduşi care te adulează. Ţi-ai adus toate neamurile şi rubedeniile la cârma ţării şi faceţi cu ea ce vă trece prin minte, după bunul vostru plac. Se zice că ai fi studiat la Academia Frunze din URSS unde ai învăţat

Marxism- Le­ninism. Scrie acolo undeva că trebuie să exploatezi până la sânge o ţară întreagă? Scrie acolo că făurirea comunismului se face luând mânca­rea, căldura şi lumina de la 20 de mi­lioane de oameni? Nu mai pun la socoteală lichelele care te ido­latrizează (în ghilimele) şi profită de situaţie, furând ca în codru, sub protecţia PCR-ului. Iau pe sub mână, pe sub tejghea, iau tot ce apucă. Corupţia este pe culmile cele mai înalte. Chiar şi miliţianul de la paza Ambasadei germane mi-a pretins un cadou, anunţându-mă că, dacă nu-i aduc ceva de mâncare, n-am ce căuta după număr de intrare pentru viză.

Mai sunt şi unii doctori care pretind zeci de kilograme de alimente. Mă întreb eu, cetăţene Nicolae, de ce stai acolo, cică în fruntea ţării, când ţara-i la pământ. Nu vezi că toţi te arată cu degetul şi îţi întorc spatele. Toată Europa te huleşte, cea estică, dar şi cea vestică."
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă