x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR În şedinţa CPEx din 22 septembrie, Nicolae Ceauşescu şi-a pus la punct consoarta

În şedinţa CPEx din 22 septembrie, Nicolae Ceauşescu şi-a pus la punct consoarta

23 Sep 2009   •   00:00

Şedinţa a fost prezidată de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român, preşedintele Republicii Socialiste România.

Punctul 2
Programul privind asigurarea producţiei de energie, folosirea raţională a energiei electrice, termice şi a gazelor naturale şi regimul de lucru al unităţilor economice şi sociale pe perioada de iarnă 1989-1990.

În ce priveşte energia în perioada de iarnă, tovarăşi. Aţi văzut programul la energie şi energia termică. S-a adus o oarecare îmbunătăţire, o creştere la fondul pieţii, la populaţie. Aţi văzut programul, tovarăşi? (Da.).

Şi, de asemenea, unele mici îmbunătăţiri în distribuirea energiei termice, în sensul unei majorări a orelor, care, în principiu, rămân cele de acum un an, cu unele mici îmbunătăţiri, ţinând seama că acum un an le-am îmbunătăţit serios.
Dacă veţi ceva de spus, tovarăşi? (Nu.)
Atunci, îl considerăm aprobat.


Punctul 3 Stabilirea preţurilor de producţie şi de livrare pentru avionul IAR-99.
● Tov. Elena Ceauşescu: Trebuie să analizăm.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: A mai fost o dată analizat.
● Tov. Elena Ceauşescu: Sunt multe importuri.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Avionul se produce în cooperare cu Iugoslavia şi cam 50% facem noi, 50% ei. Nu ştiu acum cum este şi cum s-a ajuns?
● Tov. Eugeniu Rădulescu: Tot aşa este.
● Tov. Elena Ceauşescu: Ar trebui să vadă raporturile acestea.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Este cooperarea. Aici este preţul de vânzare în ţară. El producându-se în cooperare este aprobat acordul şi este stabilit cam 50% facem noi, 50% fac ei. Acesta este sistemul de lucru.
● Tov. Elena Ceauşescu: Trebuie să vedem precis cât facem noi şi cât fac ei.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Este stabilit o dată! Acum nu discutăm acest lucru, ci discutăm preţul. Dacă asupra preţului, tovarăşi, aveţi ceva de spus?
● Tov. Elena Ceauşescu: 14 lei cursul de revenire; cursul de revenire este mare.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Să-l aprobăm acum aşa, cum este propus, şi să mai analizăm pe linie economică cheltuielile materiale, reducerea costurilor.
● Tov. Ioan Traian Ştefănescu: Aş avea o rugăminte, pentru avionul IAR-23 sunt aprobate decontarea şi raportarea ca producţie marfă pe faze. Aş ruga, dacă este posibil, să se analizeze ca o dată cu raportarea ca producţie marfă să se facă şi decontarea, pentru că primele două faze rămân ca stoc de producţie permanent.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Dacă se raportează pe faze, înseamnă că se face şi decontarea.
● Tov. Ioan Traian Ştefănescu: Nu se face, tovarăşe secretar general.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Să analizeze tovarăşii!
Dacă se raportează, la retribuţie se ia în calcul şi în realizarea producţiei, şi în retribuţie - numai în finanţe nu. Dar când se raportează pe faze - nu numai la voi, şi la nave, mai sunt şi altele - când se raportează ea se ia în calcul la producţia marfă şi se plăteşte retribuţia. Dar, sigur, în final se socoteşte altfel - între timp unii spun mai mult ca să-şi asigure retribuţia. Este greu să controlezi fazele. Numai în final faci un bilanţ general: aduni fazele şi vezi ce s-a întâmplat, dar în retribuţie şi în producţie luată se ia raportul pe faze. Asta este o reglementare. Sigur, este greu să controlezi că am făcut 30% sau 35%. Sigur, este aproximativ. Numai la sfârşit, când este gata, când nu mai poţi să mai spui că eu le-am apreciat aşa, atunci vezi dacă s-a raportat bine sau nu. Dar pe total se socoteşte şi se încheie propriu-zis socoteala.
● Tov. Elena Ceauşescu: Şi trebuie stabilit cât este pentru nevoia noastră şi cât exportul.
Arhivele Naţionale,  Fond CC al PCR - Secţia Cancelarie,  dos. nr. 58/1989

×
Subiecte în articol: din arhiva cc al pcr