x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Agresiuni în serie împotriva clericilor

Agresiuni în serie împotriva clericilor

27 Iul 2009   •   00:00

La 27 iulie, cotidianul francez Le Monde relata cazurile deosebit de gra­ve ale agresării unor preoţi ro­­mâ­ni, cel mai probabil de Secu­ritate.



"Un preot ortodox român, părintele Ionaşcu, a fost ucis în bătaie săptămâ­na trecută la Bucureşti, potrivit spu­selor celor din Liga pentru apărarea drep­­turilor omului în România (LDHR), care are sediul la Paris. Corpul cle­ricului a fost găsit în cartierul bu­cu­reştean 23 August, unde a fost ales de­putat preşedintele Nicolae Ceau­şescu.

Liga a mai primit informaţii potri­vit cărora trei alţi preoţi au fost victimele unor agresiuni grave săptă­mâna trecută la Bucureşti. Cei trei preoţi au cerut ca numele lor să nu fie di­­vulgate. Agresiunile s-au produs noap­­tea. Unul dintre ei şi-a văzut fiica vio­lată în faţa lui, precizează LDHR. Al­tul a fost atacat în camera lui. Al trei­lea a trebuit să fie spitalizat după ce a fost bătut de nişte pretinşi «ţiga­ni».  

Procesul de «înaltă trădare» al lui Mircea Răceanu, înalt funcţionar în Ministerul de Externe, arestat la începutul anului, trebuie să înceapă săptămâna aceasta, la Bucureşti, co­munică, de asemenea, LDHR. Ră­ceanu riscă pedeapsa cu moartea. Specialist în afaceri externe americane, este fiul lui Ion Răceanu, unul din cei şase conducători comunişti care i-au trimis în martie o scrisoare deschisă lui Ceauşescu, în care îl cri­ticau. Arestarea sa a fost anunţată la 14 martie, de agenţia oficială Agerpres.

Potrivit comunicatului Agerpres, acesta a fost arestat «în flagrant delict» şi se «ocupă cu activităţi de spionaj în favoarea unei puteri străine, încă din 1974». Domnul Răceanu a fost la post la Washington în anii '70, unde s-a întors de mai multe ori după aceea, ultima oară în toamna trecută."
Agerpres

×
Subiecte în articol: din presa internaţională